NAM zou met forse claims kunnen komen

31 maart 2016 – Bij een beperking en eventuele beëindiging van de aardgaswinning in Groningen kan de NAM met forse claims komen, vreest Martha Roggenkamp, hoogleraar Energierecht.

Bij de vernieuwde mijnwet uit 2003 zijn volgens prof. mr. dr. M. Roggenkamp vraagtekens te zetten m.b.t. de gaswinning. ‘Zo heeft de NAM een eeuwig durende concessie gekregen en het volledige eigendom van het ondergrondse aardgas. Het stilleggen van de productie zou daarom best kunnen resulteren in claims van de NAM. Moet een besluit dat er niet verder gewonnen mag worden, gezien kunnen worden als een vorm van onteigening? En hoe moet de NAM dan gecompenseerd worden?’
Martha Roggenkamp is de eerste hoogleraar Energierecht in Nederland. Ze is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Groningen Centre of Energy Law en Academic Director van het LLM programma Energy & Climate Law.
In het magazine van de Rijksuniversiteit Groningen voor alumni en relaties werd zij geïnterviewd over het nieuwe vakgebied.
Bronnen
Rijksuniversiteit Groningen, ‘Broerstraat 5’, Magazine voor alumni en relaties, april 2016: De olievlek van het energierecht (pdf, 32 pag.; artikel op pag 12 e.v.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.