still uit video Flow4Nano, hogeschool Zuyd

Nano-flowreactor verbetert opbrengst zonnepanelen met 5-10%

still uit video Flow4Nano, hogeschool Zuyd

Wetenschappers van Zuyd Hogeschool hebben een flowreactor ontwikkeld voor de productie van een nanomateriaal waarmee de lichtopbrengst van zonnepanelen 5 tot 10 procent verhoogd kan worden. Door samen te werken met het bedrijfsleven, loopt Limburg voorop bij het commercieel toepasbaar maken van deze techniek. 

De flowreator wordt gebruikt voor de productie van een nanomateriaal dat de lichtopbrengst van zonnepanelen 5 tot 10 procent moet kunnen verhogen. Dat wordt verwerkt in de folie van de zonnecellen en kan mogelijk ook toegepast worden in de glastuinbouw. De Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat onderzoeken of hetzelfde nanomateriaal in de glastuinbouw kan worden ingezet om de lichtinval in kassen, en daaruit voortvloeiend de gewasopbrengst, te verbeteren.

Flowreactor

De machine, een zogenaamde ‘flowreactor’, is ontwikkeld onder leiding van dr. Pascal Buskens, lector Nanostructured Materials van Zuyd Hogeschool en principal scientist bij Brightlands Materials Center en TNO. De reactor maakt het mogelijk om snel en gecontroleerd een nanomateriaal te produceren dat de lichtopbrengst in zonnepanelen kan verbeteren. Dit materiaal zal worden toegepast in zonnepanelen om een hogere lichtopbrengst te genereren, en daarmee meer stroom.

Anders dan in de veelgebruikte batchreactor waarbij moleculen in een soort pan gemengd en bewerkt worden, vindt dit proces in een flowreactor in een soort dunne slang plaats. Grondstoffen worden in een vloeistof opgelost en door de reactor geleid om er als nanomateriaal weer uit te komen. Nadat de vloeistof verwijderd is, kan het nanomateriaal worden verwerkt in de folie die onder het afdekglas van een zonnemodule zit.

Bron:

  • Zuyd.nl, 28 september 2017, ‘Hogere lichtopbrengst zonnepanelen door ontwikkeling nieuwe reactor voor productie nanomaterialen’

Foto: still uit video ‘Zuyd Hogeschool NL Flow4Nano project’

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.