‘Nationale EnergieAtlas’ moet helpen de energietransitie te versnellen

‘Nationale EnergieAtlas’ moet helpen de energietransitie te versnellen

31 oktober 2016De Rijksoverheid is een Nationale EnergieAtlas begonnen. De atlas moet helpen de energietransitie te versnellen en toont daartoe op kaarten de mogelijkheden voor verschillende vormen van duurzame energie.

De Nationale EnergieAtlas is ontwikkeld in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken, Netbeheer Nederland en een aantal pioniersgemeenten. Het RIVM beheert de Atlas.
Het RIVM over de Atlas
‘(…) In de Nationale EnergieAtlas kan eenvoudig gezocht worden naar de lokaal meest gunstige verduurzamingsopties. Voorbeelden zijn kaarten over energieverbruik per huishouden of bedrijf, mogelijke locaties voor zonnepanelen op gebouwen en het hoogspanningsnet in Nederland. Behalve kaarten biedt de Nationale EnergieAtlas ook achtergrondinformatie bij een deel van het kaartmateriaal, dat eenvoudig is op te roepen door op het betreffende deel van de kaart te klikken. Zo is van diverse installaties, zoals stortgasinstallaties en windturbines, een lijst op te vragen met specificaties en zijn trendrapporten voor het energieverbruik opgenomen. (…) U vindt hier kaarten over bestaande traditionele en duurzame energie. De atlas geeft ook inzicht in de potentie van gebieden voor verduurzaming. Het doel: optimaal voorbereid de energietransitie mogelijk maken! (…)’

De Atlas biedt veel informatie, maar het bedienen ervan vergt een kleine studie.

 

Bronnen
RIVM, Nationale EnergieAtlas helpt energietransitie versnellen
De Nationale EnergieAtlas
Gebruiksaanwijzing

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.