Natuur & Milieu: ‘Kamp bezorgt Nederland een roetzwarte toekomst’

Natuur & Milieu: ‘Kamp bezorgt Nederland een roetzwarte toekomst’

23 december 2016 – UpdateDat minister Kamp voorlopig nog niet wil besluiten tot het sluiten van kolencentrales bevalt Natuur & Milieu volstrekt niet. ‘Dit gaat volkomen voorbij aan de klimaatafspraken uit Parijs.’ Greenpeace is ‘verbijsterd’.

Uit de reactie van Natuur & Milieu
‘(…) Een roetzwart voornemen. Dat is de reactie van Natuur & Milieu op het voornemen van minister Kamp om de laatste vijf kolencentrales in Nederland voorlopig in bedrijf te houden. “Dit voornemen gaat volkomen voorbij aan de klimaatafspraken uit Parijs en het brede maatschappelijk en politieke draagvlak voor het sluiten van deze CO2-kanonnen,” aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu.

Het voornemen toont een pijnlijk gebrek aan lef en leiderschap. Kamp laat zijn oren volledig hangen naar de kortetermijnbelangen van de fossiele industrie en zadelt een toekomstig kabinet op met de gevolgen. Het sluiten van deze laatste vijf centrales zou in één klap 11% van haar totale CO2-uitstoot besparen. Een besparing die we keihard nodig hebben om de klimaatdoelstellingen uit het Parijsakkoord te halen en klimaatverandering tegen te gaan.

Breed draagvlak voor sluiting
Maatschappelijk en politiek gezien staan alle seinen op groen voor het sluiten van alle centrales: 75% van de Nederlanders wil een kolenexit, zo bleek uit opinieonderzoek in opdracht van NUON. De Kamer nam eind 2015 al een motie van D66 hierover aan. Uit meerdere studies blijkt verder dat sluiting van de centrales ook financieel haalbaar is en geen negatieve gevolgen heeft voor de leveringszekerheid. “Het is bizar en ongepast dat Kamp dit naast zich neerlegt en alle vijf centrales centrales nog in bedrijf laat,” aldus Van Hooijdonk.

Subsidieslurpers
Het openhouden van de vijf kolencentrales zal de Nederlandse belastingbetaler de komende jaren miljarden aan subsidie kosten. De centrales krijgen momenteel subsidie om biomassa bij te stoken. Dat terwijl hier geen klimaatwinst mee wordt geboekt en de alternatieven meer banen, schone lucht en CO2-besparing opleveren.  “Op deze manier wordt de subsidie feitelijk gewoon verbrand,” aldus Van Hooijdonk.


Advies

Natuur & Milieu heeft Minister Kamp en staatssecretaris Dijksma uitgebreid geadviseerd wat te doen met de kolencentrales in Nederland. Ons advies luidde om alle kolencentrales te sluiten uiterlijk per 1 januari 2020, onderbouwd door diverse wetenschappelijke studies, de afspraken uit het Parijsakkoord, en een breed draagvlak. “Op 13 januari neemt de minister een definitief besluit. We zullen de maatschappelijke druk blijven opvoeren totdat de laatste kolencentrale dicht is,” aldus Van Hooijdonk. (…)’

Greenpeace is ‘verbijsterd’

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Milieuorganisatie Greenpeace is verbijsterd over het uitstel. “Het klimaat wacht niet op treuzelende politici en nieuwe rapporten. Momenteel is het op de Noordpool ruim 20 graden warmer dan normaal. Nu kolencentrales onnodig openhouden zal ons in de toekomst verweten worden door volgende generaties.” (…)’
Bronnen
Natuur & Milieu, 23 december 2016: Reactie Natuur & Milieu op voornemen minister Kamp
Trouw, 24 december 2016: Greenpeace ‘verbijsterd’ over uitstel sluiten centrales (via Blendle)
Foto:FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.