Nederland en Duitsland intensiveren samenwerking innovatie en energie

22 april 2016Nederland en Duitsland gaan intensiever samenwerken op het gebied van innovatie en energie. Dat spraken Nederlandse en Duitse ministers donderdag af in Eindhoven, tijdens het tweede Nederlands-Duitse regeringsoverleg.

Uit een bericht van de Rijksoverheid
‘(…) Een van de afspraken is dat Nederland en Duitsland intensiever samen optrekken bij de innovatieve aanpak van de transitie naar een CO2-arme energievoorziening vóór 2050. Daarbij staat voorop dat de energievoorziening veilig en betrouwbaar blijft en bijdraagt aan de groei van  economie en werkgelegenheid. (…)
In de marge van het regeringsoverleg werd een overeenkomst getekend tussen de Fraunhofer-Gesellschaft, de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Brainport Development. De Fraunhofer-Gesellschaft zal een verbindingsbureau openen in Eindhoven. (…)’

Fraunhofer is een soort Duitse TNO en doet onder meer veel onderzoek op het gebied van energieopwekking, -opslag en -besparing. Samen met de Technische Universiteit Eindhoven, bedrijven en overheden gaat Fraunhofer op de Eindhovense campus werken aan technologische oplossingen voor grootstedelijke problemen.

Uit een bericht van de gemeente Eindhoven
‘(…) [Fraunhofer] gaat in Eindhoven met de TU/e meerjarig onderzoek doen naar smart-city-oplossingen op het gebied van energie, mobiliteit en ict. Het is de bedoeling dat het Duitse instituut met een aantal medewerkers neerstrijkt op de TU/e campus. Doel van het onderzoek is om het stedelijk welzijsnniveau te verhogen door het zoeken naar technologische oplossingen samen met de inwoners van de stad.
In een zogeheten ‘Living Lab 2.0, The Co’ genaamd, worden overheden, bedrijven en inwoners samengebracht om technologische oplossingen te verzinnen en uit te testen om ze vervolgens beschikbaar te maken voor alle grootstedelijke omgevingen in Nederland en Duitsland. Nieuw in deze opzet is het samen met de bewoners ontwikkelen van technologische oplossingen; dat gaat verder dan de doorsnee smart-city aanpak, waar technologie ‘van bovenaf’ over de stad wordt uitgerold, zonder daarin de wensen van de bewoners mee te nemen. (…)

Uit een bericht van het FD
‘(…) De gedachte is dat vervolgens in 500 tot 1500 woningen in de regio gekeken wordt hoe de bedachte technologische oplossingen in de praktijk werken – deze huizen zijn zogeheten ‘smart city showcases’. Slaan de oplossingen aan, dan zijn ze klaar voor toepassing in Duitsland of elders in Europa. (…)’

In september vorig jaar werd bekend dat Fraunhofer ook een vestiging krijgt op de campus van de Universiteit Twente.

Uit het bericht van de Rijksoverheid over het Duits-Nederlandse regeringsoverleg
‘(…) Behalve minister-president Rutte namen van Nederlandse zijde ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken, minister Kamp van Economische Zaken en minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deel aan de gesprekken.  Namens Duitsland namen Bondskanselier Merkel, bondsminister Gabriel van Economische Zaken en Energie, bondsminister Steinmeier van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Schütte van Onderwijs en Onderzoek deel.
Het eerste Nederlands-Duitse regeringsoverleg vond in mei 2013 plaats in de Duitse grensplaats Kleve. (…)’

Bronnen
Rijksoverheid, 21 april 2016: Nederland en Duitsland versterken samenwerking innovatie
Gemeente Eindhoven, 21 april 2016: Eindhoven gaat samenwerking aan met Fraunhoferinstituut
FD, 21 april 2016: Samenwerking tussen Eindhoven en ‘Duitse TNO’
FluxEnergie, 4 september 2016: Prestigieus Fraunhofer krijgt vestiging bij Universiteit Twente

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.