‘Nederland is the place to be voor offshore wind’

‘Nederland is the place to be voor offshore wind’

4 februari 2016 – Energie Actueel vroeg grote energiebedrijven, waaronder E.ON en Shell, naar hun investeringsplannen voor wind. Voor wind op zee is Nederland nu, naast Denemarken, de place to be, stelt een woordvoerder van E.ON.

Energie Actueel (een initiatief van Energie-Nederland) vroeg zich af of Nederland de doelen in het Energieakkoord voor windenergie zal halen, en vroeg naar de investeringsplannen van E.ON, Shell en Eneco in windturbines.

E.ON heeft nog geen windturbines in Nederland, maar komt mogelijk met een bieding voor Windpark Borssele, voor de Zeeuwse kust. Het kabinet wil daar in de komende vijf jaar 3500 MW aan offshore windparken zien. Maar er zijn meer kapers op de kust: RWE, DELTA, Dong Energy, Engie, Stattkraft, Vattenfall en ook Shell worden genoemd.

Een Shell-woordvoerder geeft geen commentaar over een eventuele bieding.

Uit het bericht van Energie Actueel
‘(…) Wel benadrukt hij dat Shell de ontwikkelingen in de Nederlandse offshore windsector “nauwgezet volgt.” Samen met TNO en Siemens kijkt het bedrijf naar het duurzaam benutten van de Noordzee als ‘energietuin’. En Shell Technology Ventures (STV) nam een belang in 2BEnergy, een Nederlandse start up die een tweebladige offshore windturbine ontwikkelt. Shell, dat samen met Nuon ook eigenaar is van Windpark Egmond aan Zee (2007), kan offshore windstroom gebruiken voor de productie van waterstof als groene brandstof voor auto’s. In Duitsland en in het Zuidoosten van Engeland investeert het bedrijf mee in de realisatie van een netwerk van vulpunten voor waterstofauto’s.

Luchterduinen
Eneco-woordvoerder Arie Spruit kan ook nog niet veel zeggen over toekomstige windprojecten: “Een aantal van onze windplannen bevindt zich in een fase waarin ze nog worden besproken met de directe omgeving en dus nog niet concreet zijn.” Alle windenergie op zee die Nederland er in 2015 bij kreeg, 129 MW, had betrekking op windpark Luchterduinen dat Eneco samen met het Japanse Mitsubishi realiseerde. Op land heeft Eneco in Nederland nu 345 MW aan windvermogen staan. Spruit: “Ook ontwikkelen we tal van nieuwe projecten zoals in Delfzijl, Goeree Overflakkee, Binnenmaas en IJmuiden, en breiden we bestaande locaties uit, zoals op de Slufterdam op de Maasvlakte.” Eneco’s grootste windpark op land in Nederland, Delfzijl Noord (63 MW), kwam in september 2015 officieel in bedrijf en draait volledig voor het nieuwe datacenter van internetbedrijf Google in de Eemshaven. (…)’

Bron
Energie Actueel, 26 januari 2016: Nederland voor offshore windenergie ‘the place to be’

Foto: Rijksoverheid

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.