Nederland krijgt een nieuwe regeling voor warmtelevering

Nederland krijgt een nieuwe regeling voor warmtelevering

14 januari 2016 – In de loop van dit jaar komt minister Kamp, in aansluiting op zijn ‘Warmtevisie uit april 2015, met een nieuwe regeling voor warmtelevering.

Minister Kamp heeft de Tweede Kamer gemeld dat hij in de loop van 2016 met een volledig nieuwe regeling voor warmtelevering zal komen. Vorig jaar april kwam hij al met een ‘Warmtevisie’ waarin hij aankondigde dat het kabinet het verwarmen van huizen met restwarmte en duurzame warmte wil gaan stimuleren. Dit om het beroep op het Groningse gas te drukken en om de CO2-uitstoot terug te dringen.
Er is daarmee veel winst te behalen, omdat in Nederland bijna 60% van alle energie gebruikt wordt voor verwarmen.
Er zijn al diverse maatregelen door minister Kamp in werking gezet. Zo biedt de SDE+ -subsidieregeling al ruimte voor de productie van hernieuwbare warmte. Naast biomassa (vergisting, vergassing) komen ook geothermie en zonnecollectoren voor warmte in aanmerking voor deze subsidie.
Per 1 januari jl. is bovendien de stimuleringsregeling voor kleinschalige duurzame warmte-opties opengesteld. In 2016 is hiervoor € 70 miljoen subsidie beschikbaar.
Minister Kamp in zijn brief aan de Tweede Kamer (beantwoording van 419 Kamervragen): ‘Daarnaast wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de evaluatie van de huidige Warmtewet en aan een advies over toekomstige marktmodellen voor (collectieve) warmtelevering. In dat kader kijken we ook naar de financiering van warmte-infrastructuur en het speelveld voor verschillende warmtebronnen. In 2016 werk ik dit uit in een nieuwe regelgeving voor warmtelevering.
De ontwikkeling van concrete warmteprojecten in de regio wordt door het Rijk ondersteund met behulp van onder meer de Green Deal-aanpak.’

Schermafdruk 2016-01-14 15.47.03

Bronnen
Brief minister van Economische Zaken aan de Tweede Kamer, 12 januari 2016:  Beantwoording schriftelijke vragen gaswinning Groningen en meerjarenprogramma NCG (pdf, 107 pag.)
Brief minister Kamp aan Tweede Kamer, 2 april 2015: Kamerbrief Warmtevisie (28 pag., 821 kB)

Zie ook
FluxEnergie, 13 januari 2016: Kamp beantwoordt 419 Kamervragen over gaswinning Groningen
FluxEnergie, 2 april 2015: Kabinet stimuleert overstap van gas naar duurzame warmte

Foto: De aanleg van de bijna 17 kilo,meter lange warmtetransportleiding ‘Leiding over Noord’ in Rotterdam. Via die leiding is het hele stadsverwarmingsnetwerk van Rotterdam aangesloten op restwarmte uit de haven en van de afval- en energiecentrale van AVR in Rozenburg. Een project van Eneco. (foto: Eneco)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.