elektriciteit

Nederland kwetsbaar bij stroomuitval in Groningen – Noodplan nodig

Elektriciteit in Nederland tijdens de winter relatief goedkoop.

12 januari 2017Een grote stroomstoring in Groningen kan veregaande gevolgen hebben voor heel Nederland: ‘uitval van fabrieken, waterbeheer, gasinstallaties, drinkwater-, elektriciteits- en telecomvoorzieningen’. De Gasunie pleit voor een noodplan.

Een jaar geleden ging het maar net goed, toen door ijsafzetting zwaar geworden hoogspanningskabels begonnen te ‘dansen’. Het bleef toen bij een beperkte stroomstoring, maar een grote stroomstoring in Groningen is voor heel Nederland riskant door de relatie met gas.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Gasunie, het bedrijf dat het transport van gas in Nederland en Duitsland verzorgt, hamert op het maken van noodscenario’s bij een ‘black- out’. „Gas en stroom kun je niet los van elkaar zien”, zegt Michiel Bal, woordvoerder van Gasunie.
„Aardgas is een basisvoorziening die nauw verbonden is met de elektriciteitsvoorziening. Als in woningen de stroom uitvalt, werkt de verwarming ook niet meer. Zo’n incident als vorig jaar in Groningen is een wake-upcall en de bevestiging dat je hier iets mee moet.”
Om die reden steken belangrijke spelers als stroomnetwerkbeheerder TenneT, het ministerie van Economische Zaken en de NAM regelmatig de koppen bij elkaar. Bal: „We kijken niet alleen naar het voorkomen van die ‘dansende lijnen’, maar werken aan een goede impactagenda. We zeggen: als bij jullie iets uitvalt, realiseer je dan dat het niet alleen voor jullie een probleem is. Informatie van anderen gebruiken we om eigen noodscenario’s uit te werken en een plek te geven in de bedrijfsvoering.”
Volgens Gasunie is het van groot belang om bij omvangrijke stroomuitval manieren te zoeken om zo lang mogelijk een gascentrale in de lucht te houden. ,,Een elektriciteitscentrale start je niet zomaar op. Als niets het meer doet, kun je met een gasinstallatie de haperende energievoorziening een reboot geven.
Dat de gevolgen van een grootschalige stroomstoring onvoldoende in kaart waren gebracht, bleek in maart 2015 in Noord-Holland. Door een defect in het hoogspanningsnet zat een groot deel van de provincie zonder stroom. Het probleem zat in een hoogspanningsstation van TenneT in Diemen waar werkzaamheden aan de gang waren. Uit een evaluatie bleek dat bij het Rijk een compleet beeld van de te verwachten maatschappelijke problemen bij een zware stroomuitval ontbrak. (…)’

 

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 11 januari 2017: Noodplan nodig bij grote stroomuitval (via Blendle)
Foto: TenneT

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.