Nederland lid van internationale coalitie voor energie-innovatie

 

161005-mission-innovation

5 oktober 2016Nederland wordt lid van de Mission Innovation, een internationale coalitie van twintig landen die binnen vijf jaar hun publieke investeringen in energie-innovatie willen verdubbelen. Dat maakte minister Kamp vandaag bekend. 

Het lidmaatschap biedt zicht op extra privaat geld uit de gelieerde Breakthrough Energy Coalition, aldus het ministerie van Economische Zaken. In dat initiatief stellen private investeerders – onder meer Richard Branson, Bill Gates, Mark Zuckerberg en Ratan Tata – geld beschikbaar voor innovatie op energiegebied, vooral aan landen uit de Mission Innovation-coalitie.

Uit een bericht van het ministerie van Economische Zaken
‘(…)  Minister Kamp van Economische Zaken: “Voor energie-innovatie heeft een relatief klein land als Nederland veel baat bij goede samenwerking op internationaal niveau. De toelating van Nederland tot Mission Innovation is een internationale erkenning voor onze ambities en de gezamenlijke resultaten die bedrijven, organisaties en overheid realiseren via het Energieakkoord. Ons lidmaatschap helpt om onze ambities op klimaatgebied kosteneffectief te realiseren, onze kennis en concurrentiepositie te versterken en Nederlandse oplossingen te positioneren in een sterk geglobaliseerde energiemarkt.” (…)
De andere leden van Mission Innovation naast Nederland zijn Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Noorwegen, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zweden en de Europese Commissie. De Nederlandse deelname aan Mission Innovation zal officieel worden bekrachtigd tijdens de klimaatconferentie (COP22) in de Marokkaanse stad Marrakech in november dit jaar. (…)’

Tijdens de klimaatonderhandelingen in Parijs, toen de coalitie werd opgericht, was Kamp niet op de hoogte van het initiatief, aldus het FD. Hij regelde via de Verenigde Staten alsnog het lidmaatschap, dat in november, tijdens de klimaattop in Marrakech, wordt bekrachtigd.

Bronnen
Ministerie van Economische Zaken, 5 oktober 2016: Nederland lid Mission Innovation: meer internationaal geld voor energie-innovatie
FD, 5 oktober 2016: Nederland aast op geld miljardairs voor energie-innovatie
Website Mission Innovation
Website Breakthrough Energy Coalition

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.