‘Nederland moet zich beter voorbereiden op kernramp’

8 augustus 2016De emeritus hoogleraar en atoomfysicus Wim Turkenburg vindt dat Nederland zich beter moet voorbereiden op een kernramp. Hij zegt dit in een interview van De Volkskrant vanmorgen, naar aanleiding van de ongerustheid over de veiligheid van de Belgische kernreactoren.

De Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft besloten voor miljoenen aan extra jodiumtabletten in te slaan in verband met de ongerustheid over de kernreactoren in het Belgische Tihange.
In Nederland is een voorraad jodiumtabletten aangelegd voor mensen tot 40 jaar die in een straal tot 100 kilometer van een kernramp wonen.
Is dat genoeg, vroeg de Volkskrant zich af en legde die vraag voor aan prof. dr. Wim Turkenburg. Turkenburg vindt dat er geen reden is voor grote zorg rond de Belgische kernreactoren, maar hij vindt wel dat Nederland zich onvoldoende heeft voorbereid op een eventuele kernramp.

Uit het interview van de Volkskrant 
‘(…) ‘België heeft lering getrokken uit Fukushima en in twee uitstekende rapporten uitgebreid geanalyseerd hoe het land zich kan voorbereiden. In Nederland is dat nog onvoldoende gedaan.’
Zo is het evacueren van mensen nu voorzien voor een cirkel van ongeveer 20 kilometer. Turkenburg: ‘Maar in Fukushima moesten mensen tot bijna 50 kilometer geëvacueerd worden, afhankelijk van de windrichting. Tot zelfs tot 100 kilometer afstand was er radioactieve neerslag.’
En zo’n evacuatie brengt allerlei logistieke problemen met zich mee. Voor honderdduizenden mensen moet ineens andere huisvesting zijn. ‘Geen sinecure’. Daarnaast heeft een ramp gevolgen voor gewassen, voedsel, vee, economische activiteiten. Ook ontstaat er veel radioactief afval waar iets mee gedaan moet worden.’Het is goed om daarvoor een plan te hebben.’ (…)’

In maart van dit jaar waarschuwde Turkenburg ook (via de NOS), dat Nederland niet voldoende is voorbereid op een evacuatie bij een kernramp.

Bronnen
De Volkskrant, 8 augustus 2016: ‘Nederland moet zich beter voorbereiden op kernramp’ (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 11 maart 2016: Turkenburg: ‘Evacuatieplannen kernramp voldoen nog niet’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.