Nederland kan nu meer goedkope Duitse stroom invoeren

6 juni 2016 – Sinds zaterdag kan Nederland 20 procent meer Duitse stroom importeren. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) voorspelt dat de stroomprijs in Nederland zal dalen, omdat stroom in Duitsland goedkoper is. 

 

Uit een bericht van de ACM
‘(…) Nederland kan vanaf 4 juni maximaal 20 procent meer stroom uit Duitsland importeren. Dit komt doordat energietoezichthouders uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk afspraken hebben gemaakt om de handel in elektriciteit tussen de landen te vergroten. De stroomprijzen in Nederland dalen daardoor naar verwachting, want stroom uit Duitsland is goedkoper.
De verschillende beheerders van de landelijke hoogspanningsnetten kunnen niet teveel stroom over de grenzen transporteren, omdat de stabiliteit van het elektriciteitsnet anders in gevaar komt. ACM  heeft de netbeheerder TenneT gevraagd te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is deze limiet te verruimen. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederland overdag 5000 MW kan transporteren uit Duitsland in plaats van de huidige 4250 MW (dit extra transport komt overeen met het verbruik van een middelgrote stad). Hierdoor kunnen de verbindingen met het buitenland maximaal worden gebruikt zonder dat dit technische problemen oplevert. TenneT gaat dit vanaf 4 juni dan ook doen. (…)’

Om het internationale transport te verbeteren, introduceerde TenneT ‘flow based marktkoppeling’, een nieuwe methodiek om grensoverschrijdende transportcapaciteit toe te wijzen tussen verschillende spotmarkten. De ACM keurde deze methode goed, waardoor op dagen dat Duitsland te veel stroom produceert, meer kan worden getransporteerd naar Nederland. Omdat de stroomprijs in Duitsland – met veel gesubsidieerde zonne- en windenergie – lager is dan in Nederland en op zonnige, windrijke dagen de prijs zelfs tot onder nul kan zakken, voorspelt de ACM dat de stroomprijs in Nederland daalt.

Uit een bericht van de NRC
‘(…) Vrijdag werd bekend dat ook de handel in elektriciteit tussen Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland simpeler wordt. De beurzen in de verschillende landen waar stroom tegen dagprijzen wordt verhandeld, gaan hetzelfde systeem gebruiken. Nederland en België haken daarmee aan bij het al bestaande onderlinge handelssysteem tussen Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. (…)’

Bronnen
ACM, 3 juni 2016: Nederland kan 20 procent meer stroom uit Duitsland importeren
ACM, 23 april 2015: Codebesluit procedure congestiebeheer en flow based marktkoppeling
NRC, 4 juni 2016: Goedkope stroom voortaan makkelijker Nederland binnen
FD, 3 juni 2016: ‘Nederlandse stroomprijs daalt dankzij Duitsland’
TenneT, 20 mei 2015: Flow based marktkoppeling in CWE-regio succesvol ingevoerd

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.