Ferdinand Bolstraat Amsterdam July 7, 2011 by FaceMePLS

Nederland overtreedt normen luchtverontreiniging

Ferdinand Bolstraat Amsterdam July 7, 2011 by FaceMePLS

Nederland overtreedt zowel haar eigen normen voor luchtverontreiniging, als de internationale standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Uit een recent rapport van de GGD blijkt dat de luchtverontreiniging in Amsterdam zelfs is toegenomen. Luchtvervuiling leidt tot verhoogde gezondheidsrisico’s voor vooral kinderen, ouderen of mensen die al een luchtwegaandoening of hart- en vaatziekte hebben. Milieudefensie klaagt de staat aan. 

Blootstelling aan luchtverontreiniging is verantwoordelijk voor 4,5% van de totale ziektelast, stelt het GGD. Hoewel Nederland in 2015 al had moeten voldoen aan de normen van de luchtkwaliteitswet, voldoet de Nederlandse lucht nog steeds niet overal aan de Europese wet voor luchtkwaliteit, en al helemaal niet aan strengere eisen als die van de Wereldgezondheidsorganisatie. “De normen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn veel strenger dan de Europese waarden, en in Amsterdam en in een groot deel van Nederland zitten we daar boven “, zegt Saskia van der Zee van de GGD in een uitzending van Nieuwsuur op maandag 24 juli.

Onvrijwillig meeroken

Vooral in de grote steden is de lucht vervuild, blijkt uit nieuwe resultaten van de GGD. Hoewel de luchtkwaliteit over het algemeen is verbeterd, is de vervuiling in Amsterdam zelfs toegenomen. Mensen die aan de Ringweg A10 wonen, roken gemiddeld tien sigaretten per dag mee. Het is daarmee de smerigste plek van Nederland, weet Van der Zee. Op andere plekken in de stad staat de luchtvervuiling ongeveer gelijk aan het meeroken van ruim zes sigaretten per dag.

De staat lijkt ons recht op gezonde lucht niet serieus te nemen, concludeert Milieudefensie. ‘De Nederlandse lucht is één van de vieste van Europa’, schrijft de organisatie, ‘We halen de normen voor fijnstof en stikstofdioxide niet. Met het huidige beleid van snelheidsoverhogingen, miljardeninversteringen in nieuwe wegen en sjoemeldiesels die niet worden aangepakt, zal de situatie lang niet snel genoeg verbeteren.’

Milieudefensie klaagt staat aan

Jaarlijks overlijden duizenden mensen aan de gevolgen van ongezonde lucht, stelt Milieudefensie. Daarom spande het samen met actieve bewoners een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat. Ze hopen dat de rechter de Staat opdraagt om de overtredingen binnen een half jaar te stoppen. Daarbij vraagt Milieudefensie om het voorzorgsbeginsel toe te passen. Dit betekent dat de overheid beleid moet voeren om ver onder de wettelijke normen voor luchtvervuiling te blijven. Als er dan ergens onverwacht meer luchtvervuiling vrij komt, is de kans groter dat we alsnog aan de Europese norm voldoen.

Bronnen:

NOS/Nieuwsuur, 25 juli 2017, ‘Vuile lucht in Amsterdam: “ik wil niet roken, maar dat doe ik nu toch ” ‘

GGD Amsterdam, 11 juli 2017, ‘Luchtkwaliteit’

Milieudefensie, ‘Dossier Luchtkwaliteit’

Foto: Ferdinand Bolstraat Amsterdam by FaceMePLS

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.