beeld: Vlaams Energieagentschap

Nederland voor België maar achter Vlaanderen in windenergie

Van alle Europese landen telt Duitsland het grootste vermogen voor windenergie opgewekt door grootschalige windturbines per vierkante kilometer grondgebied (140 kW/km²). Denemarken staat op de tweede plaats (99), voor Nederland (80) en België (65).

Bart Tommelein (VLD) de Vlaamse minister voor energie bekijkt deze gegevens op een andere manier. In België is energie een gewestelijke bevoegdheid. Daarom houdt hij, verkiezingsjaar of niet, rekening met de gewestelijke cijfers. En in Vlaanderen staan er nu iets meer 83 kW per vierkante kilometer dan in Wallonië. Een overvliegende trekvogel kan zo gemakkelijker de landgrens dan de taalgrens onderscheiden.

Einde maart stonden er 503 windturbines in Vlaanderen, samen goed voor een vermogen van 1.136 MW. 30% ervan staat in Oost-Vlaanderen, vooral in het noorden van die provincie en langs de E40.

Tommelein handhaaft zijn manier van rekenen voor zonne-energie. Daarin is Malta de Europese leider (260,3 kWp per km³), voor Duitsland (115,7) en België (112,3). Maar Vlaanderen afzonderlijk staat er op de tweede plaats, (173,3). “We mogen best wat trotser op onszelf zijn,” aldus Tommelein.

De plaatsing van nieuwe pv-installaties in Vlaanderen kenden in de loop der jaren een grillig verloop. Die was te danken aan het overweldigende succes van het subsidiesysteem en daarna de noodgedwongen afbouw ervan, omdat de subsidies onbetaalbaar werden. Zo werd er in 2011 een vermogen van 817 MWe geplaatst en in 2014 slechts 43 MWe. Daarna ging het langzaam weer omhoog –ondermeer dank zij de hoge scores van zonnepanelen in de energieprestatietabellen van nieuwe woningen–, maar het plaatsingsniveau van de jaren 2009-2012 werd nooit meer bereikt.

Nederland staat Europees op de vijfde plaats (49,2 kWp per km²) voor zonnepanelen, achter Italië (63,8) en vlak voor Luxemburg (47,2) en Groot-Brittannië (46,5).

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.