Foto: Vasco

Nederlanders starten stookseizoen bij 13,9 ⁰C

Wanneer de temperatuur buiten zakt tot 13,9 graden Celsius, gaat in Nederland binnen de verwarming aan. Nederlanders zetten de thermostaat dan gemiddeld op 19,9 graden. Dat blijkt uit onderzoek naar het stookgedrag van Nederlanders onder 3.658 respondenten in opdracht van Hier Klimaatbureau.

Veruit het grootste deel van de Nederlanders, 88%, verwarmt zijn woning met radiatoren. Op de tweede plaats, met 19%, staat vloerverwarming. In mindere mate komen ook houtkachels (8%), convectoren (5%), gaskachels (5%), pelletkachels (1%), wandverwarming (1%) of een combinatie van bovenstaande voor. Dat is samen 127%. Hier verklaart dit hoge cijfer door de combinatie van verschillende types verwarming in heel wat Nederlandse woningen.

“Doordat we in Nederland gaan stoppen met het gebruik van aardgas voor de verwarming van onze woningen, zal er veel veranderen in deze verdeling,” zegt Eva van der Weiden van Hier. “Verwarmen via radiatoren gaat waarschijnlijk grotendeels plaatsmaken voor vloer- en wandverwarming, omdat de duurzame alternatieven voor verwarmen op aardgas vaak op lagere temperaturen werken.”

Vrouwen stoken eerder en hoger dan mannen

Vrouwen activeren de verwarming eerder dan mannen bij een buitentemperatuur van 14,4 graden, terwijl mannen dat pas doen bij 13,4 graden. Ook deze cijfers zijn relatief, want de helft van de ondervraagden gaf aan niet te weten bij welke buitentemperatuur zij binnen de verwarming aanzetten.

Nederland stookt gemiddeld op 19,9 graden

Gemiddeld zetten Nederlanders de thermostaat op 19,9 graden, als zij de verwarming aanzetten. Vrouwen zetten deze dan ook weer iets hoger (op 20 graden) dan mannen (19,7 graden). Als de verwarming uit gaat, staat de thermostaat in Nederland gemiddeld op 15,4 graden.

Zuinige Zeeuwen

In Drenthe en Friesland gaat de verwarming het eerst aan (bij 15,5 graden), in Zeeland het laatst (bij 11,6 graden). De Zeeuwen zijn energiezuinig, de verwarming gaat daar niet alleen laat aan, maar staat gemiddeld ook vrij laag, op 19,4 graden. In Flevoland staat de thermostaat het laagst, namelijk op 18,3 graden.

Over Hier

Stichting Hier Klimaatbureau is de enige maatschappelijke organisatie in Nederland die zich volledig toespitst op het onderwerp klimaatverandering en het betrekken van burgers en bedrijven bij de aanpak van het klimaatprobleem.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.