Nederlands-Duitse samenwerking nodig voor behalen klimaatdoelen

Een rapport van The Hague Centre for Strategic Studies stelt meer samenwerking voor op het gebied van energieonderzoek tussen Nederland en Duitsland om de energietransitie snel en kosteneffectief uit te kunnen voeren.

Het rapport pleit voor een Nederlandse equivalent van de Duitse langetermijnvisie en strategisch coherente beleidsbenadering op het gebied van energieonderzoek. Een aanpak die niet onderhevig is aan politieke wisselingen van de wacht. Om de samenwerking tussen beide landen te versterken, beveelt het rapport het oprichten van een permanent Nederlands-Duits energie-prioriteitenprogramma aan.

Nederland en Duitsland delen ambitieuze klimaatdoelen en hebben een gemeenschappelijk belang bij een versnelde en goedkopere opschaling van de energietransitie. Gedeelde strategische belangen voor zowel Duitsland als Nederland op het gebied van onderzoek en ontwikkeling zijn onder andere warmte, waterstof, e-mobiliteit en opslag.

Het bilaterale prioriteitenprogramma zou in eerste instantie met EU-geld gefinancierde en grensoverschrijdende energieprojecten op bilateraal niveau voort kunnen zetten. Dit aan de hand van middelen uit nationale energieprogramma’s en op basis van de beste kennis en kunde in zowel Nederland als Duitsland.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.