Nederlandse architect: Mexicaanse muur van Trump vol zonnepanelen

Nederlandse architect: Mexicaanse muur van Trump vol zonnepanelen

9 februari 2017 – ‘Een muur hoeft niet per se uit beton of prikkeldraad te bestaan. Je kan ook zonnepanelen gebruiken. Vooral op die plek is dat een goed idee met de overvloedige Mexicaanse zon.’ De Nederlandse architect Jurgen van der Ploeg maakte het idee van Mexicaanse muur van Trump op een fraaie manier belachelijk. Hij ‘ontwierp’ de Trump Power Wall. 

De Nederlandse architect Jurgen van der Ploeg van het bureau  FARO Architecten bedacht ‘a present for the new president; the Trump Power Wall, a concept how how Mexicans can pay for it’: ‘ Wordt er straks echt een muur gebouwd tussen Mex­ico en de VS, nu Trump gekozen is als nieuwe pres­i­dent? Als het aan ons ligt wordt die muur dan in ieder geval super­du­urzaam! De Trump Power Wall is een oploss­ing waar­bij duurzame energie naar Mex­ico gaat en tegelijk­er­tijd geld wordt ver­di­end door de VS. Gecom­bi­neerd met kassen, een Trump Agro Power Wall, laat het con­cept zien hoeveel mogelijkhe­den er zijn voor beide lan­den én het klimaat. ‘

Je zult nog zien dat de satire door Trump als een werkelijk goed idee wordt opgepikt.

Van der Ploeg lanceerde de Trump Power Wall al in november, maar het kwam ons nu pas onder ogen. Maar we geven het graag alsnog door.
Ook NOS op 3 besteedde er ruim aandacht aan. Je moest alleen iets meer moeite doen om in de berichtgeving de satire nog te herkennen.

Uit het bericht van NOS op 3
‘(…) Een muur van 1600 kilometer bouwen bij de 3200 kilometer lange grens met Mexico om illegalen tegen te houden. (…) Een omstreden plan, maar de Nederlandse Jur­gen van der Ploeg van architectenbureau FARO heeft een idee om Trumps plan iets positiefs mee te geven: maak er een Power Wall van.
Jurgen kwam op het idee in de week nadat Trump was verkozen. Met een vriend raakte hij aan de praat over de plannen van de nieuwe president. “Ik dacht: we kunnen twee dingen doen. We kunnen over die muur zeuren, of we denken na over hoe we er het beste van maken, als-ie er toch echt komt.”
Dus verzon Jurgen een manier om de muur multifunctioneel te maken. “Kijk, een muur hoeft niet per se uit beton of prikkeldraad te bestaan. Je kan ook zonnepanelen gebruiken. Vooral op die plek is dat een goed idee met de overvloedige Mexicaanse zon.”
Maar hoe overtuig je Trump van dit alternatief? “Je moet hem aanspreken als de zakenman die hij eigenlijk is”, zegt Jurgen. Argumenten die te maken hebben met klimaatverandering doen hem waarschijnlijk weinig, want daar gelooft de president niet in.
“Vertel hem dat de VS de zonnepanelen moet gaan leveren; dat is goed voor de werkgelegenheid in Amerika. En maak duidelijk dat de Mexicanen voor de muur betalen, doordat ze geld afstaan aan de Amerikanen in ruil voor zonne-energie.”
Volgens Jurgens berekeningen, gebaseerd op bijvoorbeeld de Mexicaanse stroomprijs en de prijs van zonnepanelen, zou Amerika hiervoor 600 miljoen tot 1 miljard dollar per jaar kunnen vangen. Daarmee zouden de kosten voor het bouwen van de muur – 10 miljard dollar – binnen 10 tot 15 jaar terugverdiend zijn.
“En Mexico maakt dan weer een stap om helemaal over te gaan op groene energie en komt dichter bij de klimaatdoelstellingen.”  (…)’

 NOS op 3 (2’20”)


Bronnen
Faro Architecten, 23 november 2016: Trump Power Wall
NOS op 3, via YouTube, 23 januari 2017: Nederlandse architect wil Trump helpen
NOS op 3, 23 januari 2017: Nederlandse architect wil Trumps muur groen maken
Solar Magazine, 6 februari 2017: Architect Jurgen van der Ploeg wil Mexicaanse muur van Trump met zonnepanelen bouwen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.