Alfen leverde onder meer het batterijopslagsysteem voor het logistiek centrum van distributienetbeheerder Eandis in Lokeren. (foto: Eandis)

Nederlandse beleggers mogen als eersten proeven van Alfen-aandeel

Alfen leverde onder meer het batterijopslagsysteem voor het logistiek centrum van distributienetbeheerder Eandis in Lokeren. (foto: Eandis)

Laadpalen- en opslagspecialist Alfen (Almere) heeft de prospectus met de details voor zijn introductie op aandelenbeurs Euronext gepubliceerd.

De huidige aandeelhouders, Infestos Holding en Infestos Energy Transition gaan in eerste instantie 42,5% van de bestaande aandelen aanbieden. In geval van overintekening door grote belangstelling willen ze dit optrekken tot maximaal 48,88% van de aandelen verkopen. Dit betekent dat ze het met minstens 51,12% in hun bezit ook in de toekomst voor het zeggen zullen hebben.

Vermoedelijk zullen de aandelen voor het eerst een koersnotering krijgen op donderdag 22 maart. Beide Infestos-afdelingen rekenen op een beginkoers van 11,25 tot 15 euro per aandeel, goed voor een totale marktkapitalisatie van 225 tot 300 miljoen euro, verdeeld over 20 miljoen aandelen.

De aandelen worden vooraf aangeboden aan een selectie van Nederlandse en internationale institutionele investeerders. Maar tot 10% van het aanbod is voorbehouden aan Nederlandse privé-beleggers, tot maximaal 500 aandelen per belegger. Dit proces is nu bezig. Hoeveel aandelen er op die manier een nieuwe eigenaar vonden wordt vlak voor het begin van de beursnotering bekendgemaakt. Indien de individuele intekeningen zouden oplopen tot meer dan die 10% dan krijgen deze beleggers een kleiner aantal aandelen toegewezen dan waarop ze intekenden. Individuele beleggers uit België en andere landen zullen hoe dan ook tot donderdag moeten wachten voor ze Alfen-aandelen kunnen kopen.

Rekenen op groei

Alfen-aandelen moet je niet kopen voor het dividend: in de beursprospectus laat het bedrijf al weten dat het niet van plan is een dividend uit te keren over het boekjaar 2018 en ook niet geneigd is om dit op middellange termijn wel te doen. Eventuele beleggingswinsten zullen uit meerwaarde dankzij groei moeten komen.

Alfen bestaat al tachtig jaar. Tegenwoordig ontwerpt, ontwikkelt en bouwt voor zakelijke klanten slimme elektriciteitsnetwerken, transformatorstations, energieopslagsystemen en trage oplaadpalen voor elektrische auto’s en combineert deze in geïntegreerde systemen. Afnemers zijn energieproducenten en -leveranciers, netbeheerders, industriële en glastuinbouwbedrijven en verkopers van laadinfrastructuur voor elektrische auto’s.

Vangnet

Aan de overintekeningsoptie –beter bekend onder de Engelse benaming green shoe– hangt een veiligheidshendel. Via de banken die de beursintro begeleiden (ABN Amro en Barclays) kunnen de intekenaars tot 6,38% van de aandelen (het verschil tussen de eerder vermelde 42,5 en 48,88%) weer verkopen aan de oorspronkelijke aandeelhouders van Alfen, tegen dezelfde aankoopprijs, dit tot dertig dagen na de beursintroductie. Die is een vangnet tegen een onverwachte daling van de beurskoers.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.