Nederlandse datacenters bieden nieuwe kabinet hun warmte aan, gratis

Nederlandse datacenters bieden nieuwe kabinet hun warmte aan, gratis

1 mei 2017De Nederlandse datacenters, verenigd in de Dutch Datacenter Association (DDA), bieden hun restwarmte gratis aan om woningen en kassen te verwarmen. Dat schrijven ze in een brief aan het nieuw te vormen kabinet. 

De datacenters willen zo hun bijdrage leveren aan de energietransitie en aan het halen van de doelen in het klimaatakkoord van Parijs.

Uit de brief van de DDA
‘(…) De concentratie van online diensten in een datacenter, al dan niet gevestigd met andere datacenters op een campus, biedt een enorm, tot dusver nauwelijks benut energie potentieel. Het grootste gedeelte van de groene stroom die datacenters verbruiken wordt vrijwel geheel omgezet in warmte. Deze restwarmte wordt op dit moment niet of nauwelijks nuttig hergebruikt.
Deze nu al aanwezige energie, door groene stroom opgewekte hoogwaardige, laag calorische restwarmte, kunnen we hergebruiken. Huizen, kantoren en kassen kunnen met deze warmte worden verwarmd. Industriële processen kunnen we hiermee sneller verduurzamen.
Hiermee halen we CO2 doelen eerder, versnellen we de energie transitie en hoeven we minder gas te winnen. Iets wat gezien de problematiek in de provincie Groningen en de slinkende gasvoorraad ook een belangrijk maatschappelijk voordeel biedt.
Als Nederlandse datacenter branche, vertegenwoordigd door de Dutch Datacenter Association, willen we de energie transitie versnellen. Daarom bieden we, onder bepaalde randvoorwaarden, bij deze onze restwarmte aan. GRATIS af te halen. (…)’

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) Dat Nederland momenteel zo beroerd scoort [op het aandeel hernieuwbare energie, ten opzichte van andere Europese landen], komt met name door koeling en verwarming. Samen zijn die goed voor de helft van het totale energieverbruik, en daarvan is slechts 3,61% duurzaam opgewekt. Andere Europese landen scoren daarin fors hoger, mede omdat zij gebruik maken van stadswarmte.
Mocht Nederland de handreiking van DDA aannemen, zou het een grote stap kunnen zetten. De restwarmte van de datacenters staat gelijk aan zo’n 1,5 miljard kubieke meter aardgas. In Slochteren wordt dit jaar naar verwachting 23,4 miljard kuub geproduceerd.
DDA krijgt voor zijn voorstel bijval uit de groene industrie. Directeur Gerwin Hop van Over Morgen, dat bedrijven en gemeentes helpt met hun energietransitie, noemt het voorstel ‘superinteressant’. „Voor bestaande bouw moet restwarmte nog wel opgewerkt worden, maar voor nieuwbouw is dat al niet eens meer nodig. Deze hoeven hierdoor ook niet meer op het gasnet aangesloten te worden, zoals het ministerie wil.” (…)’

Bronnen
DDA, 1 mei 2017: Brief aan aankomend kabinet: ‘​​GRATIS: Datacenter warmte om de Nederlandse energietransitie te versnellen’
Telegraaf, 1 mei 2017: Cloud wil warmte geven (via Blendle)
Dutch IT Channel, 1 mei 2017: Nederlandse datacenter maken restwarmte gratis beschikbaar

Foto: DDA – Dataplace, Alblasserdam

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.