Nederlandse organisatie stelt Amerikaanse klimaatgegevens EPA veilig


27 januari 2017
Het is nog onduidelijk of de Amerikaanse president Trump zijn oekaze doorzet om de klimaatveranderingspagina’s te laten verwijderen van de website van het Environmental Protection Agency (EPA). De Nederlandse vrijwilligersorganisatie ‘Omslag’ neemt echter geen risico en heeft alle pagina’s veilig gesteld.

Uit een bericht van het bedrijf
‘(…) Omslag heeft op de eigen computers in Eindhoven een backup gemaakt van de website van de Amerikaanse overheidsorganisatie EPA. De onlangs aangetreden Amerikaanse president D. Trump zou verspreiding van deze informatie willen verbieden.
Omslag wil voorkomen dat nuttige wetenschappelijke gegevens over klimaatverandering binnenkort niet meer beschikbaar zouden zijn. De heer Trump liet al tijdens de verkiezingscampagne weten dat hij verhalen over klimaatverandering ziet als ‘hoax’ (nepnieuws). Woensdag werd bekend dat het Witte Huis aan het communicatieteam EPA heeft gevraagd om de pagina over klimaatverandering offline te halen. Dit nieuws volgde op eerdere berichten, dat de heer Trump overheidsorganisaties waaronder het milieuagentschap EPA had verboden nog te communiceren met de buitenwereld. Het Twitter-account van de EPA viel vorige week al stil na het aantreden van de nieuwe president.
De informatie over klimaatverandering was donderdag nog te zien op www.epa.gov . Dit gaf Omslag de gelegenheid een reserve-kopie te maken. Uiteraard maken ook bedrijven zoals Google kopieën van webpagina’s, maar omdat dit veelal Amerikaanse bedrijven zijn, is de informatie dan nog niet in veiligheid. (…)’

‘Omslag’ omschrijft zichzelf zo: ‘Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling brengt mensen bijeen rond de thema’s milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit. Met acties, bijeenkomsten, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een duurzame, kleurrijke samenleving.’ Omslag is gevestigd in Eindhoven. De website van Omslag wordt weer bewaard door de Koninklijke Bibliotheek, als ‘digitaal erfgoed’.

Bronnen
Omslag, 26 januari 2017: Omslag stelt Amerikaanse klimaat-gegevens veilig
Website EPA, pagina’s klimaatverandering 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.