Amercentrale

Nederlandse regering beveelt sluiting steenkoolcentrales tegen 2030

‘Sluiten alle kolencentrales levert Nederland bijna 5 miljard op’

De Nederlandse regering verbiedt met ingang van 2030 elektriciteitsproductie met steenkool als brandstof. De twee oudste centrales –de Hemweg en de Amercentrale– moeten al einde 2024 stoppen met elektriciteitsproductie door de verbranding van kolen.

Het kabinet voert hiermee de afspraak uit het regeerakkoord uit dat de kolencentrales uiterlijk 2030 worden gesloten. Het verbod op kolen draagt bij aan de kabinetsambitie om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% terug te dringen.

Nederland heeft vijf actieve kolencentrales. De Amercentrale wordt uitgebaat door RWE. Ze is opgetrokken in 1994 en heeft een vermogen van 600 MW. De Hemweg is een jaar jonger. Ze wordt uitgebaat door Nuon en heeft een vermogen van 630 MW.

De drie overige kolencentrales zijn vrij recent. Eemshaven (RWE, 1.600 MW) en Maasvlakte (Engie, 800 MW) zijn sinds 2015 operationeel, Maasvlakte 3 (Uniper, 1.070 MW) sinds 2016. Ter vergelijking: in 2016 werd in België de laatste schep steenkool voor stroomproductie in de oven gekieperd.

De drie centrales in de Rotterdamse haven en de Eemshaven moeten uiterlijk 31 december 2029 stoppen met het gebruik van kolen voor elektriciteitsproductie. Voor de twee oudste Nederlandse centrales wordt dit verbod na 31 december 2024 van kracht. In de voorafgaande periode kunnen de eigenaren hun centrales geschikt maken voor elektriciteitsproductie door middel van andere brandstoffen, zoals duurzame biomassa.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.