beeld: Van Oord

Nederlandse technologie leidt tot stille vooruitgang in offshore-technologie

De Svanen, het installatie hefschip van Van Oord.

Een offshore-proef met de Blue 25M-hamer van het Nederlandse Fistuca is met succes uitgevoerd. Dat laten Fistuca, de Carbon Trust en waterbouwkundig bedrijf Van Oord weten. De offshore-test is op 13 augustus uitgevoerd voor de Nederlandse kust door de Svanen, het installatie-hefschip van Van Oord.

De Blue Hammer is een innovatieve hamer, die gebruik maakt van een grote watertank om de monopiles van offshore windturbines met meer kracht maar stiller te kunnen installeren. Met deze methode kan het geluid onder water worden gereduceerd met zo’n 20 dB. Bovendien kan de schade als gevolg van staalmoeheid tijdens de installatie van de monopile met zo’n 90% worden teruggebracht.

Niet alleen hoeven hierdoor minder maatregelen te worden genomen om geluidsoverlast onder water te reduceren, maar deze techniek maakt het ook mogelijk om secundair staal al vóór de installatie aan de monopile te lassen. Dit maakt de weg vrij voor ontwerpen zonder transitiestukken. Een ander voordeel is dat er minder werkzaamheden offshore hoeven te worden uitgevoerd, waardoor de veiligheid en arbeidsomstandigheden verbeteren en de installatiekosten aanmerkelijk lager uitvallen.

De offshore-test heeft naar verluidt belangrijke inzichten opgeleverd voor toekomstige commerciële activiteiten. Er zijn gegevens verzameld over de snelheid waarmee de monopile in de zeebodem werd geheid en over de geluidsreductie in de omgeving van de monopile. De resultaten worden geanalyseerd en verbonden aan de testresultaten die zijn behaald voor de offshore test. Dit stelt Fistuca in staat de hamer te optimaliseren voor toekomstig gebruik bij de commerciële bouw van offshore-windparken.

Spin-off

Fistuca, een spin-off van de TU Eindhoven, ontwikkelde de Blue Hammer al in 2011. In 2016 maakte het, met steun van de Nederlandse overheid en van Huisman Equipment, een exemplaar op ware grootte, bruikbaar om zelfs de zwaarste monopliles te installeren.

Krachtenbundeling

De recente offshore-proef met de Fistuca-hamer maakt deel uit van het Offshore Wind Accelerator Blue Pilot-project. Dit project wordt met 2,5 miljoen euro gesubsidieerd in het kader van het Topsector Energie-programma van het Nederlandse ministerie van economische zaken en klimaat. Ook Schoteland steunt het project. De privépartners droegen 3,2 miljoen bij. In de Carbon Trust bundelen negen offshore windenergiebedrijven (ENBW, E.on, Equinor, innogy SE, Ørsted, Scottish Power Renewables/Iberdrola, SSE Renewables, Shell en Vattenfall). Samen vertegenwoordigden ze 76% van het huidige Europese vermogen aan offshore windenergie.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.