Nederlandse voorloper profiteert van Amerikaanse strijd om zonnedakpannen

Zonnedakpannen in plaats van panelen

Terwijl het Nederlandse bedrijf ZEP al geruime tijd zonnedakpannen levert aan huizen, bouwbedrijven en distributeurs in Nederland, Duitsland, Engeland en Scandinavië, maken Amerikaanse producenten zich op om de techniek grootschalig uit te rollen. Terwijl Tesla haar pilotproductie omzet naar massaproductie, ontvangt de start-up Forward Labs de eerste bestellingen voor een veel goedkopere variant. 

Waar traditionele zonnepanelen bekend staan als tamelijk opzichtige vierkante panelen, gaan de zonnedakpannen vooral op hun onzichtbare integratie: vermomd als gangbare dakbekleding, ziet een onoplettende voorbijganger nauwelijks dat hij te maken heeft met een zonnedak. Met die technologie komen veel meer daken in aanmerking in aanmerking om zonne-energie op te wekken. Zo bedienen de natuurgetrouwe zonnedakpannen van het Nederlandse bedrijf ZEP bijvoorbeeld ook daken van monumenten en panden die binnen het cultureel erfgoed vallen.

ZEP profiteert van PR Musk

Het Nederlandse bedrijf heeft al patent op een keramische dakpan die zonne-energie oogst, boilers verwarmt en thuisbatterijen vult. Het bedrijf is blij met de aandacht die Tesla’s voorman Elon Musk voor de zonnedakpantechnolodie vraagt. “Wij krijgen nu dagelijks duizenden bezoekers meer op onze website, die op zoek zijn naar zonnedakpannen,” vertelt ZEP’s Jan Bakker.

De groeiende aandacht leidt bovendien tot belangstelling van nieuwe investeerders, constateert ZEP. De extra financiering die dat genereert wordt gebruikt om verdere technische doorontwikkeling mogelijk te maken. Daarnaast wil het bedrijf verder uitbreiden in Scandinavië, waar veel vraag zou zijn naar de natuurrode zonnedakpan die de Nederlanders onlangs introduceerden.

Tesla versus Forward Labs

Ondertussen heeft ook de Amerikaanse start-up Forward Labs de eerste bestellingen binnen. Forward Labs beloofd een zonnedak dat binnen enkele dagen 30 procent goedkoper moet zijn dan het veelbesproken Tesla zonnedak. ‘Wij kunnen een zonnedak leveren voor zo’n 90 dollar per vierkante meter waar Tesla daar al snel meer dan 230 dollar voor in rekening brengt’, aldus Forward Labs. Waar Tesla met dakpannen werkt, gebruikt Forward Labs glazen panelen.

Inmiddels heeft Tesla in Amerika de eerste pv-installatie met zijn zonnedakpannen gerealiseerd. Afgelopen mei startte het bedrijf met het aannemen van orders voor zijn zonnedakpannen. De overzeese verkoop – waaronder in Nederland – zou aanvankelijk in 2018 van start gaan. De productiestart is echter een paar maanden vertraagd, zodat de massaproductie in de Gigafactory 2 in Buffalo (New York) naar verwachting pas eind 2017 van start gaat.

Bronnen:

  • Solar Magazine,10 augustus 2017, ‘Zonnedak startup Forward Labs wil definitief aanval openen op Tesla’
  • Solar Magazine, 7 augustus 2017, ‘Tesla levert eerste zonnedakpannen, massaproductie vertraagd tot eind 2017’
  • ZEP BV, persbericht 2 november 2016, ‘De Nederlanders lopen voor op Tesla met zonneceldakpan’

Foto: Zonne-dakpan.nl

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.