Nederlandse WKO-kennis naar Japan

9 november 2015 – Het bodemenergie-adviesbureau IF Technology (Arnhem) gaat Japan helpen met de ontwikkeling van warmte- en koudeopslag (WKO). Na de kernramp met de Fukushima-centrale in 2011 zoekt het land allerlei alternatieve vormen van energie.

Uit een bericht van IF Technology
‘(…) Het land heeft weinig fossiele brandstoffen, maar wil ook niet afhankelijk worden van import van kolen, olie en gas. KEPCO, een van de grote energiebedrijven van Japan, zocht daarom naar mogelijkheden om pieken in het elektriciteitsnet te verlagen. In Nederland vonden zij de oplossing: WKO.
WKO draagt bij aan de verlaging van elektriciteitspieken, doordat in de zomer de airconditioning de deur uit kan en met een geringe hoeveelheid elektriciteit en het grondwater gekoeld kan worden. In de winter is juist iets meer stroom nodig om de warmtepompen aan te drijven. Het resultaat: een veel gelijkmatiger stroomafname gedurende het jaar én minder energieverbruik.
KEPCO is met een Japans consortium een intensieve samenwerking aangegaan met IF Technology. De grote uitdaging is om met de Nederlandse kennis over brontechnologie een vertaalslag te maken naar een Japans bronontwerp, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke lokale bodemeigenschappen. In Nederland is de ondergrond netjes opgebouwd uit afwisselend zandlagen en kleilagen. Maar in Japan bevat de beoogde zandlaag voor de WKO-bronnen nog steeds heel veel klei.
Met de export van kennis over WKO profiteren ook andere Nederlandse bedrijven door de levering van typisch Nederlandse bronfilters, bronpompen en booruitrusting. Ook bestaat er een grote interesse in de Nederlandse wet- & regelgeving over het gebruik van het grondwater. Begin volgend jaar wordt er zelfs een speciale missie georganiseerd om hier meer van te leren. (…)’

 

Bronnen
IF Technologie, 4 november 2015: Export Nederlandse WKO kennis naar Japan
Foto: WKO-installatie (foto: IF Technology)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.