Nederlandse zonneauto’s opnieuw wereldkampioen

Nederland, Eindhoven, 20 juni 2017. Stella Vie, de derde familie-zonnewagen van Solar Team Eindhoven, een multidisciplinair studententeam van de TU Eindhoven. De twee eerdere edities werden beide winnaar in de World Solar Challenge (Cruiser Class) in Australië, waar deze zonneauto ook weer aan mee zal doen. foto: TU/e, Bart van Overbeeke

De zonne-gezinsauto Stella Vie van de TU Eindhoven is als eerste over de finish van de Bridgestone World Solar Challenge 2017 Cruiser Class gekomen. Ze hebben de wereldtitel daarmee opnieuw gewonnen, net als het Nuon Solar Team uit Delft. Dat behield deze week haar titel in de challengerklasse.

De voorsprong van de Stella Vie was zo groot, dat de hierop volgende keuring hen de titel niet meer af kan nemen. De tweede prijs gaat naar verwachting uit naar het Duitse team uit Bochum, dat met minder mensen in de auto toch meer energie verbruikte en pas lang na de Eindhovense team de finish overkwam. Het is de derde keer dat de Solar Team van de TU Eindhoven de titel pakt met haar gezinsauto op zonne-energie.

Herhaaldelijk Nederlands succes

Eerder deze week, werd het Nuon Solar Team voor de zevende keer de wereldkampioen met haar zonneracewagen Nuna9. Na vier dagen en ruim zes uur racen, bracht de Nuna9 de 3.000 kilometer lange race succesvol tot een einde. Ze maakten een filmpje op Youtube, waarin ze tonen hoe de Nuna9 het doet ten opzichte van de Australische ‘road trains’, trucks met meerdere aanhangers, waarmee onder andere fossiele brandstoffen worden getransporteerd.

(bronnen onder de video)

{youtube video=ZMyikpGTGwA]

Bronnen:

  • NOS, 13 oktober 2017, ‘Na Delft viert ook Eindhoven feest in Solar Challenge’
  • Solareameindhoven.nl/stella-vie/ & www.facebook.com/SolarTeamEindhoven
  • Nuonsolarteam.nl, 12 oktober 2017, ‘Winst dankzij ontwerp, strategie en teamwork’

Foto:  Stella Vie, TU Eindhoven, Bart van Overbeeke

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.