Nee hoor, zegt Trouw, verkoop stekkerauto’s is gehalveerd

Nee hoor, zegt Trouw, verkoop stekkerauto’s is gehalveerd

23 mei 2017Waar het CBS vandaag bericht dat de verkoop van stekkerauto’s met 27% is gestegen, concludeert Trouw op basis van dezelfde gegevens dat de ‘animo voor stekkerauto’s in een jaar tijd is gehalveerd’.

De conclusie van het CBS is gebaseerd op een vergelijking van de cijfers van 1 januari 2016 en 1 januari 2017. Trouw kijkt vooral naar het verloop vorig jaar in vergelijking met 2015.

Uit het bericht van Trouw
‘(…) Het aantal nieuw verkochte stekkerauto’s is vorig jaar gehalveerd ten opzichte van 2015. In dat jaar reden 45.000 nieuwe hybrides en elektrische auto’s de showroom uit, een jaar later waren dat er nog maar 22.500. “Die dip komt vooral door de verhoogde bijtelling”, zegt auto-expert en hoogleraar robotica Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven. Die steeg begin januari 2016 van 7 naar 15 procent voor hybrides, terwijl de bijtelling voor zware leaseauto’s juist werd verlaagd. “Daarna is de verkoop van plug-inhybrides volledig ingestort.” (…)’

Trouw staat ook stil bij de ambities van het kabinet: over drie jaar een verdubbeling van de stekkerauto’s naar 200.000 en in 2015 moet de helft van alle nieuwgekochte auto’s een stekkerauto zijn.

Uit het bericht van Trouw
‘(…) Het is de vraag of die ambities realistisch zijn. Nu rijdt het grootste deel van de personenauto’s nog op benzine (79 procent) en is slechts 3 procent elektrisch. Maar daar ziet Steinbuch over een paar jaar een kentering in komen. Sterker nog: hij is ervan overtuigd dat we die doelstellingen ruimschoots zullen halen. “De ingestorte verkoop is tijdelijk. Ik denk dat in 2025 niet de helft, maar 85 procent van de nieuw verkochte auto’s een stekker heeft en dat het merendeel volledig elektrisch is.” Over een tot drie jaar is de elektrische auto goedkoper en kan hij een stuk verder rijden, zegt Steinbuch. (…)’

Bronnen
Trouw, 23 mei 2017: Animo voor stekkerauto’s in een jaar tijd gehalveerd (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 23 mei 2017: Toename elektrische auto’s zet door
Foto: ElaadNL (fotograaf Bas Stoffelsen)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.