Netbeheerder Delta moet zijn naam veranderen

Schermafdruk 2015-07-30 18.12.30

31 juli 2015 – Delta Netwerkbedrijf moet binnen 6 maanden naam en beeldmerk aanpassen om verwarring te voorkomen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld dat de naam en het beeldmerk van Delta Netwerkbedrijf haar onvoldoende onderscheiden van andere Delta-onderdelen, die commerciële diensten leveren. Een dag vóór de bekendmaking van dit besluit deelde Delta al mee dat Delta Netwerkbedrijf voortaan Enduris zal gaan heten.

Uit het persbericht van ACM
‘(…) Netbeheerder Delta mag niet langer dezelfde naam en hetzelfde beeldmerk hebben als de commerciële onderdelen van het moederbedrijf waartoe Delta behoort. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft Delta een half jaar de tijd om wijziging van naam en beeldmerk door te voeren. Daarna gaat een dwangsom lopen van 100.000 euro per week; met een maximum van 2 miljoen euro.
Delta besloot om vanaf 1 januari 2014 voor alle bedrijfsonderdelen, inclusief netbeheerder, eenzelfde logo te gebruiken. Delta overtreedt daarmee de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. Daarover is bij ACM geklaagd. Remko Bos, directeur Energie van ACM: “Consumenten moeten een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen de netbeheerder die de wettelijke taken uitvoert zoals transport van elektriciteit en gas, en de bedrijfsonderdelen die de commerciële activiteiten voor hun rekening nemen. Als dat niet gebeurt, kan het commerciële bedrijf profiteren van de naamsbekendheid die de netbeheerder vanwege zijn wettelijke taak al heeft. Dit geeft het commerciële bedrijf dan een voorsprong in vergelijking met concurrenten zonder netbeheerder.” Hoewel netbeheerder Delta gisteren onverwacht haar naam wijzigde, wil ACM er zeker van zijn dat over 6 maanden de wijziging van naam en logo zijn doorgevoerd. De last onder dwangsom dwingt Delta daartoe. (…)’

Delta had een dag eerder al gereageerd
‘DELTA heeft, na goed overleg met de toezichthouder ACM, besloten de Zeeuwse netbeheerder DELTA Netwerkbedrijf de naam Enduris te geven. Deze naam was al jaren geleden voorzien. DELTA doet de aanpassing vooruitlopend op nieuwe wetgeving die per 1 januari 2016 in werking treedt. Die wet bepaalt onder andere dat de naam van een netbeheerder niet mag lijken op die van een productie/leveringsbedrijf. De komende periode zal de naamswijziging van DELTA Netwerkbedrijf in Enduris vorm krijgen. De namen DELTA Netwerkgroep en DELTA Infra blijven bestaan.’

Enduris heeft nog geen website. (De websites met de naam Enduris zijn van heel andere bedrijven die ook die naam hebben gekozen.)

Bronnen
Persbericht ACM, 30 juli 2015: Last onder dwangsom voor netbeheerder Delta
Delta, 29 juli 2015: Regionale netbeheerder DNWB krijgt nieuwe naam: Enduris

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.