Netbeheerder Stedin: ‘Diefstal van stroom harder aanpakken’

23 februari 2017Justitie moet harder optreden tegen diefstal van stroom. Netbeheerder Stedin constateert dat energiefraudeurs nauwelijks worden bestraft en zelfs goedkoper uit zijn dan de consumenten die hun rekening netjes betalen.

Bij ‘energiefraude’ gaat het niet altijd om diefstal van stroom bij illegale hennepteelt. Stedin turfde vorig jaar in de Randstad 2200 gevallen van energiefraude, waarvan 1193 bij illegale hennepkwekerijen.

Fraudeur wordt ‘beloond’
Uit een persbericht van Stedin

‘(…) Sanctiemogelijkheden op energiefraude zijn echter beperkt; een dief is zelfs goedkoper uit dan de eerlijke consument.
Wie wordt betrapt op energiefraude moet alleen de netto gestolen kWh, als geleden schade, betalen aan de netbeheerder. Dit bedrag, het zogenoemde ‘netverlies’, ligt veel lager dan de prijs die consumenten betalen. ,,Wie energiefraude pleegt wordt niet bestraft, maar krijgt eigenlijk een korting van ongeveer 70% op de kWh-prijs.’’, zegt Dave de Wit, hoofd fraudebestrijding bij Stedin. Fraude is al onaanvaardbaar, maar blijkt achteraf zelfs heel aantrekkelijk. Dit is oneerlijk tegenover de consument die wel netjes zijn volledige energierekening betaalt.’’ Om energiefraude terug te dringen, ziet Stedin graag dat fraudeurs door het Openbaar Ministerie harder aangepakt worden.

Om energiefraude tegen te gaan zou het Openbaar Ministerie deze diefstal harder moeten aanpakken. Daarnaast pleiten de netbeheerders in Nederland voor de invoering van een uniforme fraudevergoeding per kWh, zodat fraudeurs minimaal dezelfde prijs betalen als een gewone consument.

1193 hennepkwekerijen ontdekt
Van de 2200 gevallen van energiefraude was er bij 1193 sprake van een hennepkwekerij. 159 kwekerijen minder dan in 2015. De politie, gemeenten en netbeheerders strijden al jaren gezamenlijk intensief tegen levensgevaarlijke situaties en energiefraude als gevolg van de kwekerijen. ,,De georganiseerde misdaad is erg slim in het verbergen van hennepkwekerijen’’, zegt De Wit. ,,De politie en netbeheerders wordt het steeds moeilijker gemaakt illegale praktijken en gevaarlijke situaties op te sporen, bijvoorbeeld door ventilatie te maskeren. Ook landelijk zien we dat er minder hennepkwekerijen zijn aangetroffen.’’ De 1193 aangetroffen hennepkwekerijen in de Randstad vormen ruim een kwart van het landelijk aantal illegale kwekerijen die door netbeheerders werden ontdekt.

Meld brandgevaarlijke hennepkwekerijen
Stedin roept op gevaarlijke situaties en vermoedens van een hennepkwekerij te melden. Bij een hennepkwekerij wordt er gerommeld met onveilige elektrische bedrading waardoor de kans op kortsluiting en brand groot is. Een op de vijf woning- en bedrijfsbranden ontstaan door geknoei met elektriciteit. Niet alleen voor de kweker of bewoner, maar ook voor vaak onwetende buren kan dit levensgevaarlijk zijn. (…)’

In heel Nederland 4300 hennepkwekerijen opgerold: bij deze kwekerijen werd 136 miljoen kWh aan stroom gestolen

Netbeheer Nederland meldt vandaag ook de schade voor heel Nederland.
Uit een persbericht van Netbeheer Nederland
‘(…) In 2016 zijn 4300 hennepkwekerijen opgerold waar in totaal ongeveer 136 miljoen kWh aan elektriciteit was gestolen. Energiediefstal vindt plaats via illegale en onveilige aftakkingen in het elektriciteitsnet. Netbeheerders hebben de veiligheid van de energieaansluiting in de betreffende panden hersteld en zoveel mogelijk kosten alsnog verhaald op de criminelen. Eerlijke consumenten mogen immers niet opdraaien voor de kosten van fraude en de maatschappij moet zo veel mogelijk worden beschermd tegen brandgevaar door ondeskundig aangelegde installaties.

Schatting alle illegaal afgetapte stroom: 1 miljard kWh (meer dan alle huishoudens in Rotterdam)
Naar schatting wordt jaarlijks voor bijna 1 miljard kWh stroom illegaal afgetapt door hennepkwekerijen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Energiediefstal zorgt voor onveilige situaties. Het risico op kortsluiting en brand is groot als er wordt geknoeid met aansluitingen. Dat levert een direct gevaar op voor omwonenden. Politie en netbeheerders werken daarom intensief samen aan het opsporen van hennepkwekerijen en het beëindigen van onveilige situaties. (…)

Mogelijke hennepkwekerij in de buurt? Meld het!
In Nederland zijn naar schatting ongeveer 30.000 hennepkwekerijen. Die komen niet alleen voor in afgelegen loodsen, maar steeds vaker ook in woonwijken. Omwonenden kunnen helpen bij het opsporen van hennepkwekerijen en onveilige situaties met stroom. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat melden bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000. (…)’

 

Bronnen
Stedin, 23 februari 2017: Energiefraudeur wordt nauwelijks bestraft en is zelfs goedkoper uit
Netbeheer Nederland, 23 februari 2017: Energiediefstal bij 4300 hennepkwekerijen gestopt
Foto: Stedin

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.