Netbeheerders pleiten voor flexibel stroomtarief

Netbeheerders pleiten voor flexibel stroomtarief

24 februari 2016 – Netbeheerders pleiten voor een flexibel stroomtarief: goedkoop of zelfs gratis bij veel aanbod en bij minder aanbod duurder. Daarmee willen de netbeheerders  stimuleren dat meer duurzame energie lokaal wordt opgewekt en gebruikt, aldus de NOS.

Doordat steeds meer huishoudens en bedrijven zelf duurzame stroom opwekken, moet het elektriciteitsnet net alleen stroom leveren, maar ook stroom afnemen op die adressen. Tweerichtingsverkeer dus. Om dat tweerichtingsverkeer mogelijk te maken, moeten de netbeheerders het elektriciteitsnet uitbreiden.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Ze [de netbeheerders] hebben uitgerekend dat hen dit in de komende jaren tientallen miljarden euro’s gaat kosten. Daarom zou het beter zijn, stellen zij, als lokaal opgewekte energie ook in de buurt wordt gebruikt. (…)

De netbeheerders roepen nu energiebedrijven op om de tarieven variabel te maken. Om ook het tarief van de netbeheerder flexibel te maken, is een wetswijziging nodig, aldus de NOS.

Naast flexibele tarieven is ook energieopslag een belangrijk onderdeel van het plan. In Utrecht loopt een proefproject met slimme laadpalen die accu’s kunnen opladen, maar ook stroom uit de accu’s naar het net kunnen transporteren. Bij veel stroom, kan iemand zijn accu goedkoop opladen om de stroom duurder te verkopen als er minder aanbod is. De proef – van een consortium met onder meer Stedin en de gemeente Utrecht – wordt binnenkort fors uitgebreid, meldt de NOS. Nu zijn er vijftien laadpalen in de wijk Lombok, maar er moeten duizend laadpalen in de hele provincie Utrecht komen.

Uit een ander bericht van de NOS
‘(…) “Er is niks zo leuk als rijden op je eigen zonne-energie”, zegt Berg [deelnemer aan de proef in Utrecht]. “Maar het wordt pas echt leuk als je je eigen stroom ook nog kunt verkopen als je niet met je auto de weg op hoeft.” (…)’

Bronnen
NOS, 23 februari 2016: Netbeheerders bepleiten: stroom soms gratis
NOS, 23 februari 2016: Stroom voor koelkast en stofzuiger uit de accu van je auto
FluxEnergie, 10 juni 2015: Wereldprimeur Utrecht: laadpaal maakt opslag zonne-energie mogelijk

Foto: Lombox

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.