‘Niemand kan België dwingen kerncentrales te sluiten’

161202-tihange
2 december 2016
Naar aanleiding van de oproep aan België van de voorzitter van het Europees Parlement om de kerncentrale van Tihange heel snel te sluiten, wilde het dagblad De Limburger weten of België daartoe te dwingen  is. Het antwoord is ‘neen’.

De Limburger was ook bij het debat in Aken waar om de sluiting van Tihange werd gevraagd en vroeg de sprekers daar naar dwangmogelijkheden.

Uit het bericht van De Limburger
‘(…) België mag zelf weten hoe energie wordt opgewekt. De EU staat machteloos. (…)
Kan de EU ingrijpen?
„Helaas niet”, aldus Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. „De lidstaten zijn soeverein en bepalen zelf hoe ze energie opwekken. De EU heeft daar helaas niks over te zeggen. Er is wel een Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, Euratom, maar die kan ook geen vuist maken.”
Jörg Schellenberg van het Akense Actiecomité tegen Atoomenergie (AAA) gelooft daar niks van: „De politici schuiven elkaar telkens de zwartepiet toe, maar dat zijn we langzamerhand beu.”
Schulz: „We zouden België wel financieel kunnen helpen om over te stappen op alternatieven.” (…)
Milieuminister Johannes Remmel van Noordrijn-Westfalen zegt dat hij en de Nederlandse minister Henk Kamp met België praten over het leveren van alternatieve energie uit de buurlanden, zodat de wankele reactoren uit bedrijf genomen kunnen worden. Zoals bekend heeft Nederland al aangeboden de Clauscentrale in Maasbracht aan het Belgische net te koppelen. De Belgen hebben dat aanbod nog niet geaccepteerd. (…)’

Bronnen
De Limburger, 2 december 2016: Niemand kan België dwingen
Zie ook
FluxEnergie, 2 december 2016: Voorzitter Europees Parlement: ‘Tihange sluiten, en snel! Burgers lopen gevaar.
Foto: Kerncentrale Tihange, site met drie kernreactoren (foto: Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.