Weer een nieuw onderzoekscentrum duurzame energie

Weer een nieuw onderzoekscentrum duurzame energie

19 mei 2016 – Nederland is weer een nieuw onderzoekscentrum rond duurzame energie rijker: het ARC CBBC. Het is een centrum dat zich bezighoudt met chemie, maar één van de drie onderzoeksthema’s is ‘energiedragers’. Het centrum is een samenwerkingsverband van universiteiten en bedrijfsleven. Het ARC  CBBC is als ‘virtueel centrum’ gevestigd in Utrecht.

De oprichtende partners van het ‘Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium’ (ARC CBBC) zijn AkzoNobel, BASF, Shell, NWO, het Ministerie van Economische Zaken, de Topsector Chemie en de universiteiten van Utrecht, Eindhoven en Groningen.

Uit een persbericht van de Rijksuniversiteit Utrecht
‘(…) Het onderzoekscentrum is uitstekend gepositioneerd om een leidende rol te spelen in onderzoek richting onder andere een circulaire economie, duurzame chemische processen en schone energie. Centraal staan de drie onderzoekslijnen Energiedragers, Functionele materialen en Coatings. “De wereld staat voor grote uitdagingen, en we hebben de juiste combinatie van wetenschappelijk inzicht én innovatie nodig om antwoorden te vinden”, aldus Marjan Oudeman, collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht, een van de oprichtende partners. (…) Het nationale onderzoekscentrum richt zich op energie- en chemievraagstukken die ontstaan uit het groeiende beroep op de eindige voorraad grondstoffen. “Binnen dit unieke samenwerkingsverband willen we met verenigde krachten ‘nieuwe chemie’ creëren”, aldus Herbert Fisch, Managing Director van BASF Nederland.

Sterke troef
ARC CBBC is een onderzoekscentrum waarin bedrijfsleven en wetenschap langdurig samenwerken. “Deze samenwerking is gebaseerd op excellentie en gezamenlijk overeengekomen onderzoeksprogramma’s, en daarmee een sterke troef voor wetenschap en innovatie in Nederland en daarbuiten”, aldus Jos Engelen, voorzitter van het Algemeen Bestuur van NWO, cofinancier en medeoprichter van ARC CBBC.

Absolute top
Binnenkort start de open inschrijving voor deelname aan projecten binnen ARC CBBC. Het consortium is nadrukkelijk op zoek naar de absolute top binnen zowel wetenschap als industrie. “ARC CBBC moet het kloppend hart worden van het chemie-onderzoek van de toekomst”, aldus wetenschappelijk directeur prof. Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht). Geïnteresseerde onderzoekers en bedrijven kunnen op de website van ARC CBBC meer informatie vinden over deelname. (…)’

Impressie van de officiële start

.
Bronnen
Rijksuniversiteit Utrecht, 10 mei 2016: Onderzoekscentrum ARC CBBC: krachtige samenwerking in chemieonderzoek van de toekomst
Website ARC CBBC
Foto bij de officiële start van het ARC CBBC op 10 mei jl. V.l.n.r. Bert Weckhuysen (UU, wetenschappelijk directeur ARC CBBC), Ben Feringa (RUG, voorzitter ARC CBBC), Hans Kuipers (TU/e), Marcel Schreuder Goedheijt (AkzoNobel), Robert Terörde (BASF), André van Linden (AkzoNobel), Adrie Huesman (Shell). (Foto UU)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.