‘Nieuw vertrouwen tussen aandeelhouders, commissarissen en bestuur Eneco’

‘Samenwerkende aandeelhouders kunnen Eneco verder laten vergroenen’

De aandeelhouderscommissie (AHC), de Raad van Commissarissen (RvC) en de Raad van Bestuur van Eneco hebben afspraken gemaakt over een gezamenlijk proces dat moet leiden tot de privatisering van Eneco. De partijen benadrukken dat het onderling vertrouwen hersteld is. Verkoop aan partijen als Shell of Total wordt daarmee alsnog mogelijk. 

Na mediation onder leiding van mr. Eva Schutte zijn concrete afspraken gemaakt ‘over het belang van de continuering van de duurzame strategie van Eneco en over investeringen, beloningsbeleid, communicatie en het transactieproces waaronder beoordelingscriteria voor potentiële kopers en de timing’, melden Eneco Groep NV & Aandeelhouderscommissie AHC in een gezamenlijk persbericht.

Snel starten

Als woordvoeder van de aandeelhouders stelt de Rotterdamse havenwethouder Adriaan Visser (D66) ‘het is zaak dat we in gezamenlijkheid snel starten met het verkoopproces waarbij het duurzame karakter van Eneco geborgd blijft’. ‘In de afspraken over het privatiseringsproces zijn waarborgen ingebouwd zodat Eneco Groep haar leidende rol in het verduurzamen van onze energie in de toekomst kan voortzetten’, benadrukt de voorzitter van de RvC, Edo van den Assem. Over onderdelen van de afspraken wordt nog advies gevraagd aan de Centrale Ondernemingsraad van Eneco.

Eneco wil met veel hernieuwbare energieprojecten een belangrijke rol in de Nederlandse energietransitie blijven spelen, en wordt daarin gesteund door grote klanten als de NS, Albert Heijn en KPN. Uit angst de groene koers van het bedrijf verloren te zien gaan, weigerden gemeenten als Den Haag hun aandelen te verkopen.

Grijze reuzen

De gemeenten die wel willen verkopen, bezitten samen een ruime meerderheid van de aandelen in Eneco. Ze zegden het vertrouwen in de voltallige RvC op, omdat dat te veel voorwaarden zou stellen bij de verkoop. Met de nieuwe afspraken zou de weg om Eneco te verkopen aan een van de grijze energiereuzen, weer vrij zijn. Behalve Shell en Total, zouden ook de investeerders HAL en CVC en de nutsbedrijven Engie en Verbund interesse hebben om een bod op Eneco uit te brengen.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.