Nieuwbouw DIFFER geopend

Nieuwbouw DIFFER geopend

19 november 2015 – Vandaag heeft staatssecretaris Dekker (OCW) het nieuwe laboratoriumgebouw van DIFFER in Eindhoven geopend. DIFFER is het Nederlandse instituut voor fundamenteel energieonderzoek van FOM en NWO.

Bij DIFFER werken onderzoekers en technici aan het omzetten van duurzame stroom in schone brandstof en aan het opwekken van energie uit kernfusie. DIFFER is gevestigd op het TU/e Science Park.
Het nieuwe gebouw is het duurzaamste laboratorium van Nederland (met een bijzondere gevel, een efficiënte energiehuishouding, gebruik van duurzame materialen, aandacht voor de omliggende natuur en een park zonnepanelen op het dak).

Uit een bericht van DIFFER 
‘(…) In het nieuwe gebouw wordt DIFFER’s faciliteit Magnum-PSI uitgebreid met een supergeleidende magneet. Magnum-PSI kan als enige laboratoriumexperiment ter wereld de extreme condities bij de wand van kernfusiereactoren opwekken. Dat ging eerst in korte pulsen, maar de supergeleidende upgrade maakt langdurige, intensieve blootstelling mogelijk: “Zo kunnen we materialen blootstellen aan evenveel plasma als ze in de hele levensduur van het fusieproject ITER zouden meemaken”, schetst DIFFER’s directeur Richard van de Sanden. “Uniek in de wereld, en we koppelen daar een heel park van meetinstrumenten aan zodat we zien hoe de materiaaleigenschappen evolueren.”
Een van die meetinstrumenten is een 3,5 MV ionenversneller, die het instituut installeert in de hal naast Magnum-PSI. Met deze ‘supermicroscoop’ willen de wetenschappers onderzoek doen aan materialen voor kernfusie én aan materialen die duurzame energie omzetten in schone brandstoffen en chemicaliën. (…)
Spinozaprijswinnaar René Janssen (TU/e) richt binnen DIFFER een nieuwe onderzoeksgroep voor solar fuels op: omzetten van duurzame elektriciteit in schone brandstof. In 2015 verhuisde de succesvolle onderzoeksgroep van Jaime Gómez-Rivas (lichtbeheersing op de nanoschaal) al naar het instituut en vanaf 2016 huist het onderzoeksbedrijf Syngaschem BV in om het onderzoek naar duurzame brandstof te versterken. (…)’

151119-DIFFER1

Bronnen
DIFFER, 12 november 2015: Staatssecretaris Dekker opent 19 november duurzame nieuwbouw energie-instituut DIFFER
Website DIFFER

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.