Nieuwbouwwijk Harinxmaland (Sneek) krijgt toch een gasleiding

8 september 2015De nieuwbouwwijk Harinxmaland in Sneek wordt toch niet volledig elektrisch. De gemeente Súdwest-Fryslân stelt dat een wijk met elektriciteit én gas nog meer energie kan besparen.

In de nieuwbouwwijk Harinxmaland zouden de bewoners ‘all electric’ gaan wonen. Er zou alleen een aansluiting op het elektriciteitsnet komen, geen gasleiding, zo besloot de gemeenteraad in 2008. Uit de wettelijk opgelegde Energie Prestatie Coëfficiënt bleek echter dat met die beslissing het doel, zo energiezuinig wonen, minder goed haalbaar is dan mét een gasleiding.

Uit een bericht van de Leeuwarder Courant
‘(…) Door de keuze voor gas of elektrisch vrij te laten kunnen nieuwe combinaties worden gemaakt, die mogelijk nog betere groene resultaten geven, denkt de gemeente. „Dat is beter dan sec vasthouden aan het all electric principe”, staat in het gemeentelijk voorstel. (…)’

De website van Harinxmaland over all electric wonen
All electric houdt in dat alles in uw huis op elektra werkt. Uw verwarming, warm water, maar ook het koken gaat op elektra.  Kortom er komt geen gasleiding meer bij kijken.

Voorwaarde voor all electric wonen
Voorwaarde voor all electric wonen is een goed geïsoleerde woning. Als uw huis goed geïsoleerd is, is de warmtevraag namelijk laag. De woningen in Harinxmaland worden allemaal op een duurzame en energiezuinige wijze gebouwd. De huizen moeten voldoen aan de zogenaamde EPC waarde van 0.4. Met deze lage EPC waarde kan een huis zelfs energieneutraal worden. U betaalt dan helemaal geen energielasten meer.

Voordelen
Het voordeel van all electric wonen is dat u maar één nutsaansluiting heeft en daarmee bespaart u dus de kosten van vastrecht en netwerk voor het gas. Een ander voordeel is dat u zelf met zonnepanelen op het dak elektriciteit kunt opwekken. Zelf stroom opwekken wordt steeds goedkoper en eenvoudiger en is ook prima toepasbaar voor thuisgebruik. (…)’

Bronnen
Leeuwarder Courant, 8 september 2015: Súdwest-Fryslân laat elektrische wijk Sneek varen
Website Harinxmaland over all electric wonen

Kaart: Gemeente Súdwest-Fryslân

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.