160729-Energielabels

Nieuwe energielabels huishoudapparaten in 2021

Huishoudelijke apparaten als koelkasten, (af)wasmachines, monitors, wasdrogers en lampen krijgen vanaf maart 2021 een overzichtelijker energielabel. De indeling van de bekende gekleurde labels wordt veranderd zodat consumenten in de winkel en online sneller kunnen zien hoe hoog het energieverbruik is.

De huidige ‘verwarrende en complexe’ categorieën A+, A++ en A+++ worden geschrapt, zo werd twee jaar geleden beklonken. De Europese Commissie heeft maandag de nieuwe zuinigheidsschaal van A tot en met G gepresenteerd. Afhankelijk van het apparaat komen er ook pictogrammen met informatie over bijvoorbeeld waterverbruik of geluidsniveau bij.

Online databank

Consumenten kunnen een online databank raadplegen om de energie-efficiëntie van producten te vergelijken. Die database is ook toegankelijk via zogeheten QR-codes en komt dit jaar beschikbaar.

Huishoudens kunnen met behulp van de nieuwe labels fors besparen op energiekosten, stellen milieuorganisaties. Het nieuwe systeem zou volgens Brussel ertoe moeten leiden dat tegen 2030 een jaarlijkse energiebesparing wordt behaald die gelijkstaat aan het verbruik van België en Luxemburg samen.

Bron: ANP

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.