Nieuwe Parijs-conferentie zet ING aan tot afbouw koleninvesteringen

willem alexander centrale,steenkool vergassen,kolen vergassing,nuon,buggenum,electriciteitscentrale

De ING scherpt per direct haar kolenbeleid aan. Vanaf nu neemt de bank alleen nog energiebedrijven als klant aan als ze voor minder dan 10 procent afhankelijk zijn van kolen, en een strategie hebben om die afhankelijkheid in 2025 nagenoeg beëindigd te hebben. Tegen die tijd wil de bank geen energiebedrijven meer financieren die voor meer dan 5 procent afhankelijk zijn van kolen. Ook bestaande leningen zullen daarom uitgefaseerd worden. Wel blijft de bank andere energieprojecten van deze klanten financieren. 

De aanscherping van haar kolenbeleid komt vlak voor de One Planet Summit in Parijs, die president Macron vandaag organiseert om regeringsleiders, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan te sporen de doelen van het eerdere Parijs-akkoord te bereiken. Vlak voor de Parijs conferentie twee jaar geleden, stelde de ING dat ze geen nieuwe klanten meer zou financieren die voor meer dan de helft afhankelijk waren van kolengestookte centrales. Als gevolg daarvan zouden ongeveer tien aanvragen afgewezen zijn, en zouden de leningen aan kolencentrales in 2016 met 9 procent gedaald zijn.

Kredietrisico

Een van de redenen om aan de vooravond van een nieuwe klimaatconferentie in Parijs extra stappen te zetten, zijn de toenemende kredietrisico’s indien regelgeving wordt aangescherpt, concludeert RTL Z. Als steenkool verder aan banden wordt gelegd, zou een kredietrisico voor banken ontstaan. Hoewel dat nog niet in alle landen speelt, zouden ook landen in Azië dergelijke stappen kunnen zetten.

Omdat kolen in energieopwekking vervangen kunnen worden door alternatieven die de ING schoner acht, richt haar aangescherpte beleid zich alleen op de ’thermische kolen’. Het aandeel gas in haar portfolio groeit juist. Ook de cokes die gebruikt wordt om staal te smelten, blijft de bank voorlopig steunen, omdat er nog geen alternatief voor zou zijn. Hoewel haar eigen beleid de bank toestaat in kernenergie te investeren, zegt het daar erg terughoudend mee te zijn. Liever zet de bank in op geothermie, elektrificatie en het vergroten van energie-efficiëntie.

Meer transparantie

Vorig week publiceerde de Eerlijke Bankwijzer al een rapport waarin bleek dat de ING beter voldoet aan maatschappelijke criteria dan een paar jaar geleden. Scoorde de ING met de ABN Amro en de Rabobank in het Eerlijke Bankwijzer-onderzoek van 2013 nog een vier op transparantie, afgelopen jaar kregen ze een voldoende met een zes. De bank heeft wel een ‘Environmental and Social Risk (ESR) Framework’, concludeert onderzoeksbureau Profundo, maar publiceert bijvoorbeeld geen lijsten met namen van klanten, of bedrijven die ze uitsluiten.

In 2015 nam de Tweede Kamer een motie  aan waarin werd  gesteld dat spaarders onvoldoende inzicht hebben  in de wijze waarop hun geld door banken wordt geïnvesteerd. Sindsdien zijn veel banken transparanter geworden, constateert de Eerlijke Bankwijzer. Met het publiceren van een lijst van de bedrijven en instellingen waarin zij financieren, werden Triodos en ASN dit jaar koplopers. Van Lanschot en NIBC bleven ver achter. Zo zou Van Lanschot niet melden welke activiteiten het uitsluit van financiering, terwijl NIBC geen informatie zou geven over sectoren waarin het spaargeld investeert.

Bronnen:

  • ING, 12 december 2017, ‘ING further sharpens coal policy to support transition to low-carbon economy’, ‘Energy’ & ‘Are we doing enough?’
  • RTL Z, 12 december 2017, ‘ING wil in 2025 stoppen met financieren kolenenergie’
  • Nu.nl, 12 december 2017, ‘ING weert klanten die te veel in kolenenergie zitten’
  • Eerlijkebankwijzer.nl, 6 december 2017, ‘Banken opener over duurzaamheid’ & ‘ING’
  • Profundo Research & Advice, 6 december 2017, ‘Case study Fair Bank Guide: Transparency and Accountability on the Loan Portfolio of Dutch Banks

Foto: Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.