MPP3 – Nijpels: ‘Voldoen aan de klimaatdoelstellingen? Onmogelijk zonder CO2-opslag’

4 april 2016‘Grootschalige  CO2-opslag is nodig om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.’ Ed Nijpels is er zeer stellig over tegenover het magazine dat Uniper uitgeeft ter gelegenheid van de start van de MPP3-centrale. 

Ed Nijpels werd geïnterviewd als voorzitter van de SER-commissie Borging Energieakkoord.
Uit het HUB-Magazine van Uniper
‘(…) ‘Ik ben een groot voorstander van de omschakeling naar duurzame energie. Tegelijkertijd begrijpt iedereen dat we van vandaag op morgen niet zonder kolencentrales kunnen. Het voordeel van de nieuwste kolencentrales is dat ze in combinatie met afvang van CO2 schoner zijn dan een gascentrale.’ (…)
De weerstand tegen opslag zal u ook niet ontgaan zijn.
‘Ik begrijp deze ‘nee’ niet. Hoe kunnen mensen nu tegen het doen van onderzoek zijn? Ik vind het in zijn algemeenheid onverstandig om vooraf, zonder kennis van zaken, tegen nieuwe ontwikkelingen te zijn. Met de wijsheid van nu is grootschalige CO2-opslag tijdelijk of structureel nodig om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.’  (…) ‘De Nederlandse energievoorziening is nu nog voor 96 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen. Maar dat gaat heel snel veranderen. De verwachting is dat in 2030 ongeveer de helft van de in Nederland opgewekte stroom afkomstig is van duurzame bronnen, zoals biomassa, wind en zon.’ (…)’

Bronnen
Uniper, HUB-magazine, maart 2016 (24 pag.)

 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.