Prins Friso Ingenieursprijs 2018 winnaar Nima Tolou (foto: Kivi)

Nima Tolou Ingenieur van het Jaar

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (Kivi) heeft Nima Tolou uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar. Hij ontving hiervoor tijdens de Dag van de Ingenieur in Groningen de Prins Friso Ingenieursprijs 2018 in het bijzijn van de prinsessen Beatrix en Mabel.

Het Kivi kent deze prijs jaarlijks toe aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. De 35-jarige Tolou is medeoprichter van de startup Flexous en universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft. Hij gebruikte zijn kennis van elastische mechanismen en micro-elektromechanische systemen (Mems) voor het ontwikkelen van een horloge met een compleet nieuw tijdmechanisme in een hecht team met de afdeling Tag Heuer/Zenith van uurwerkenproducent Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH)) en Flexous.

Batterijloze apparaten

Daarbij zette hij een 350-jarige techniek op z’n kop. De door Tolou ontworpen oscillator die het traditionele drijfveermechaniek in het horloge vervangt, is ook op andere manieren te gebruiken. In een horloge zet de oscillator energie namelijk om in bewegingen, maar het tegenovergestelde –bewegingen omzetten in energie– blijkt ook mogelijk. Met dit principe heeft Tolou een sleutel in handen voor batterijloze sensoren en andere microwatt apparaten die hun energie uit de omgeving halen.

Het toepassingsgebied is volgens het Kivi enorm, van Internet of Things tot de healthcare sector, met bijvoorbeeld batterijen voor een pacemaker die opgeladen worden door de beweging van het hart zelf.

Publieksprijs

Jan Klok (34) kwam als winnaar uit de publieksstemming van de Prins Friso Ingenieursprijs. Als procestechnoloog bij Paqell en project manager bij Wetsus weet hij theoretische inzichten te valoriseren door de snelle omzetting van onderzoeksresultaten naar de praktijk. Klok zorgt voor een belangrijke vergroening, stelt de jury, onder andere binnen de traditionele olie- en gassector. Zijn onderzoek heeft een sterk verbeterde ontzwavelingstechnologie opgeleverd, waarbij bacteriën het werk doen en er minder bijproducten tijdens het proces vrij komen.

Runner-up

Runner-up 2018 is Sander den Blanken (44), algemeen directeur van Arup Nederland. Hij erkent de maatschappelijke opgave van het (her)ontwikkelen, reconstrueren en innoveren van het materiaal staal, door gebruik te maken van de circulaire mogelijkheden. Tevens zet Sander den Blanken zich in voor het Platform Stalen Bruggen, geïnitieerd door TNO en de TU Delft, om ingenieurs te stimuleren hun expertise te delen.

Aanstormend talent

Korné Walhout (27), algemeen directeur bij Walhout Civil, ontving de prijs voor Aanstormend Talent. Walhout werkte de afgelopen jaren aan innovatieve projecten, waaronder de berging van de Costa Concordia, en het crisismanagement en het herstel van havens, vaargeulen en waterkeringen op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius na orkaan Irma.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.