beeld: Niklas Elmehed; copyright: Nobel Media AB 2018

Nobelprijs economie 2018 voor grondlegger CO2-markt

William D. Nordhaus en Paul M. Romer.

De Koninklijke Academie voor Wetenschappen van Zweden heeft de Nobelprijs economie 2018 toegekend aan de Amerikanen William D. Nordhaus en Paul M. Romer. De studies van Nordhaus, professor aan de Yale Universiteit, liggen aan de basis van de huidige CO2-markt. Het was Nordhaus die voorstelde om een wereldwijd eenvormig systeem van heffingen op broeikasgassen te gebruiken als middel tegen de opwarming van de aarde.

Tegen de bedoeling van Alfred Nobel in groeide bij de Nobeljury’s de traditie om de prijzen vooral toe te kennen jaren na het werken waarvoor dit gebeurt. Dat voorkomt dat achteraf kon blijken dat de prijzen zijn toegekend aan werk dat achteraf toch niet zo fundamenteel of toonaangevend was. Voor de economieprijs schept dit geen probleem, omdat die niet tot de oorspronkelijke Nobelprijzen behoorde, maar er pas achteraf door de Zweedse nationale bank is aan toegevoegd. De helft van de prijs is goed voor 4,5 miljoen Zweedse kroon (circa 430.000 euro).

Nordhaus, intussen 77, onderzocht vanaf de jaren zeventig hoe economen de impact van de klimaatverandering en het energieverbruik moesten meenemen in hun modellen. Hij ontwikkelde hiervoor de modellen Dice (dynamic integrated climate-economy) en Rice (regional integrated climate-economy). Overheden gebruiken die om de kosten en baten van klimaatmaatregelen te voorspellen. In de jaren negentig was Nordhaus de eerste die zulke geïntegreerde modellen over de wisselwerking tussen economie en klimaat op punt stelde. Hij ging daarbij uit van gegevens uit zowel natuurkunde en scheikunde als uit de economie.

Nordhaus werd in 1941 geboren in Albuquerque (New Mexico, VS). Hij begon zijn universitaire studies op Yale, maar doctoreerde aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij is sinds 1967 als hoogleraar verbonden aan Yale. Hij maakt ook deel uit van de economische adviesraad van het Amerikaanse Congres. In 1996 schreef hij een –voor economische meetmodellen baanbrekende– studie over de geschiedenis van de verlichting, van de Babylonische tijd tot dan. Eveneens met een insteek naar Mesopotamië, berekende hij in 2002 –voor de Tweede Golfoorlog– hoeveel de oorlog in Irak de Verenigde Staten zou kosten, volgens hem 2 biljoen dollar.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.