‘Nog 400 tot 500 bevingen in Groningen te verwachten’

22 augustus 2016‘Zolang er in Groningen gas wordt geproduceerd zullen aardbevingen blijven voorkomen.’ Dat stelt Jacques Hagoort, oud-hoogleraar van de TU Delft, in een opiniebijdrage in het Dagblad van het Noorden. Hij verwacht er nog honderden met een sterkte van tenminste 1,5.

Prof. dr. ir.  Jacques Hagoort preludeert op het te verwachten definitieve besluit van minister Kamp dat de gaswinning in Groningen van de huidige 27 miljard kubieke meter gas naar 24 miljard zal gaan.
Hagoort wijst erop dat er ook bij die lagere productie aardbevingen zullen blijven komen. Daarom herhaalt hij zijn pleidooi voor een ‘ongemakkentoeslag’.

Uit de opiniebijdrage van Hagoort
‘(…) Aardbevingen zullen blijven voorkomen zolang er gas wordt geproduceerd. Een voorzichtige schatting leert dat we de komende 30 jaar kunnen rekenen op nog zo’n 400 tot 500 bevingen met een sterkte van tenminste 1,5. Die bevingen zullen, ondanks de versterkingsmaatregelen, schade blijven aanrichten en mogelijk zelfs dodelijke ongevallen veroorzaken. Het is dan ook niet meer dan fair dat de Groningers voor deze permanente dreiging gecompenseerd worden. Bijvoorbeeld met een jaarlijkse ongemakkentoeslag van 1000 euro voor ieder huishouden in het aardbevingsgebied. Te betalen uit de aardgasbaten. (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 20 augustus 2016: Veiligheid voorop in gasbesluit van Kamp? (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 11 augustus 2016: ‘Geef alle huishoudens in Groningse aardbevingsgebied jaarlijks paar duizend euro’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.