Nog 65 miljoen gloeilampen in Nederlandse huizen

26 januari 2016 – In Nederlandse huizen branden nog 65 miljoen gloeilampen. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 80 procent van de huishoudens gemiddeld nog 11 gloeilampen in gebruik heeft en 4 als reserve. 20 procent van de huishoudens is al goed bezig en heeft helemaal geen gloeilampen meer.

Uit het persbericht van Milieu Centraal
‘(…) In Nederlandse huizen branden nog 65 miljoen gloeilampen. Deze gloeiende peren kun je het beste meteen in de vuilnisbak gooien. Direct vervangen voor ledverlichting is zuiniger dan wachten tot ze stukgaan. Dat bespaart veel energie: goed voor het milieu en je portemonnee. Als we al deze 65 miljoen peertjes vervangen, sparen we 970 miljoen kWh uit. Dat is evenveel als het jaarlijkse stroomgebruik van alle Rotterdamse huishoudens!

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 80 procent van de huishoudens gemiddeld nog 11 gloeilampen in gebruik heeft en 4 als reserve. 20 procent van de huishoudens is al goed bezig en heeft helemaal geen gloeilampen meer.

Nu weggooien is beter voor milieu
Milieu Centraal adviseert: ga meteen over op ledverlichting, en wacht niet tot de gloeilampen stuk zijn. Gloeilampen laten branden is namelijk een gemiste kans voor het milieu en je eigen portemonnee. Een ledlamp verbruikt 80 procent minder energie dan een gloeilamp. Als je 11 gloeilampen vervangt door ledlampen bespaar je jaarlijks 30 euro op je energierekening. Start met de lampen in de woonkamer en de keuken, die branden de meeste uren per dag. Lang met spullen doen is meestal goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor de energieverslindende gloeilampen: die kun je beter weggooien. Kijk voor meer informatie op Energiezuinig verlichten.

Warm licht
Veel mensen houden vast aan de gloeilamp omdat ze denken dat er geen zuinig alternatief is voor hun specifieke lamp of armatuur. Ze zien op tegen de hogere aanschafprijs of denken dat ledlampen ‘koud’ of wit licht geven. Dat was in de beginjaren wel het geval, maar tegenwoordig zijn er allerlei soorten ledlampen beschikbaar, ook met warme lichttonen (geel licht). Bij lichtspeciaalzaken of op internet kun je geschikte ledlampen voor specifieke lamphouders vinden. Voor wie denkt dat er niets boven het ouderwetse peertje gaat, zijn er zelfs sfeervolle ledlampen met een gloeidraad op de markt. Wil je weten waar je op moet letten? Lees onze tips voor het kopen van een energiezuinige lamp.

Nog steeds te koop
In de winkel kun je nog wel gloeilampen tegenkomen. Winkels en groothandels mogen hun voorraden gewoon nog verkopen. Maar gloeilampen mogen niet meer uit de fabriek op de markt gebracht worden. Dat geldt vanaf 27 februari ook voor gloeilampen voor industrieel gebruik (te herkennen aan het symbool met een hamertje op de verpakking). Langzamerhand moeten we dus echt afscheid nemen van de gloeilamp! (…)’

Bronnen
MilieuCentraal, 26 januari 2016: 65 miljoen peren zijn er gloeiend bij!

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.