‘Nog maar weinig opdrachtgevers vragen om zeer energiezuinig bouwen’

22 september 2016Het komt nog maar weinig voor dat opdrachtgevers vragen om zeer energiezuinige gebouwen, meldt de architectenorganisatie BNA bezorgd. Over vier jaar moet het nota bene de norm zijn. ‘Wij roepen dan ook op vaart te gaan maken.’ Ook bij overheden valt de vraag tegen.

Uit een bericht van BNA
‘(…) In de komende jaren gaat Nederland steeds energiezuiniger bouwen, tot (bijna) energieneutraal (BENG) in 2020. BENG is internationaal bekend als ‘Nearly Zero Energy’ bouwen.
Nathalie de Vries, BNA-voorzitter: “Uit onderzoek van de BNA blijkt dat vrij weinig opdrachtgevers vragen om ‘Nearly Zero Energy’ bouwen. De meerderheid van de architectenbureaus kennen de eisen die er worden gesteld, echter het wordt nog nauwelijks in de praktijk toegepast. Hier moet verandering in komen. Wij roepen dan ook op hier vaart in te gaan maken. Vier jaren zijn zo voorbij.”

Beperkte vraag opdrachtgevers, ook bij overheden
Naar bijna energie neutrale gebouwen wordt door opdrachtgevers gevraagd, maar het komt nog weinig voor. De meerderheid van de architectenbureaus geven aan dat er minder dan in 10% van de gevallen bij opdrachtgevers wordt gevraagd naar het ontwerpen of bouwen van ‘Nearly Zero Energy’ gebouwen. De Vries: “Bij overheden wordt al wel regelmatig om duurzaamheidscertificaten (zoals BREEAM en GPR) gevraagd, maar ook daar zien we dat over de hele linie de vraag nog tegenvalt. Volgens 63% van de bureaus wordt er niet om certificaten gevraagd door opdrachtgevers.”

Marginale toename aanvragen
Slechts 2% van de bureaus zien dat er een aanzienlijke toename is naar de vraag naar ‘Nearly Zero Energy’ bouwen. De ruime meerderheid ziet dat er geen of minimale toename is te zien (74%).

Kennis bij bureaus over bijna energie neutrale gebouwen
Van alle architectenbureaus is de helft bekend met de eisen die er worden gesteld aan bijna energieneutrale gebouwen, de zogenoemde BENG-indicatoren. Ongeveer 20% kent ze goed en nog eens 30% is er al bekend mee. De andere helft van de bureaus kent deze indicatoren nog niet. De helft van de bureaus geeft aan hier actief aan te willen gaan werken. (…)’

Bronnen
BNA,  20 september 2016: BNA-voorzitter Nathalie de Vries: “Vraag naar ‘Nearly Zero Energy’ bouwen moet omhoog.”

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.