Nominaties Jan Terlouw Innovatieprijs 2015

31 augustus 2015 – De genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs zijn bekend. Uit meer dan twintig inzendingen heeft de vakjury vier innovaties geselecteerd.

JanTerlouwAward_klein1Uit een bericht van kiEMT
‘(…) Uit meer dan twintig inzendingen heeft de vakjury vier innovaties geselecteerd. Het gaat om innovaties van:

  • IF Technology met de Smart Polder
  • Triple Aqua met de TripleAqua
  • Finex Timber Solutions met Finti – Europees alternatief voor hardhout
  • CTST – met de Hybrid Centrifuge (…)

De winnaar van de hoofdprijs wordt bekendgemaakt tijdens het GreenTech Congres op maandag 5 oktober 2015. Daar wordt, na stemming door de aanwezigen, ook de publieksprijs overhandigd. (…) De prijs is een initiatief van Stichting kiEMT en wordt voor de vijfde maal uitgereikt. Met de Jan Terlouw Innovatieprijs wil kiEMT innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van duurzame Energie- en Milieutechnologie & Biobased economy in Oost-Nederland extra ondersteunen. (…)’

Smart Polder
Een poldergemaal kan meer energie opwekken dan een moderne windturbine. In combinatie met één of enkele grote energiegebruikers kan een gemaal dienst doen als energiecentrale. In Nederland staan 5.000 gemalen.

Triple Aqua
Een systeem om gebouwen te verwarmen of koelen. Gebruikt tot wel 50% minder energie. Bij het creëren van koeling overdag ontstaat restwarmte, terwijl bij het opwekken van warmte met een warmtepomp juist restkoude ontstaat. TripleAqua slaat de warmte en koude passief op en gebruikt ze voor gratis verwarming en koeling. Met name in de tussenseizoenen leidt dit tot enorme energiebesparing.

Finti
Finti is thermisch verduurzaamd naaldhout, milieuvriendelijker dan vele traditionele houtsoorten en met hoge isolatiewaarden. Daardoor zeer geschikt voor energieneutrale nieuwbouw en renovatie.

Hybrid Centrifuge
Centrifugale vloeistofscheider.

Bronnen
kiEMT, 28 augustus 2015: Nominaties Jan Terlouw Innovatieprijs 2015 zijn bekend!

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.