Noord-Brabant: € 10 mln voor warmte-koude opslag

18 februari 2016 – Het Energiefonds Brabant en Dubotechniek Bedrijven uit Zaltbommel gaan samen investeren in WKO-systemen. Het fonds en de onderneming steken samen € 10 mln in de realisatie en exploitatie van WKO.

Uit het persbericht van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
‘(…) Energiefonds Brabant en Dubotechniek Bedrijven gaan samen warmte-koude opslag (WKO) systemen in de markt zetten op basis van innovatieve technologie van Dubotechniek. WKO regelt op een duurzame manier de temperatuur in woon- en werkomgevingen. Het door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) beheerde fonds en de VolkerWessels onderneming sloten een partnership om de komende jaren in Noord-Brabant voor circa tien miljoen euro aan WKO installaties te realiseren, financieren én te exploiteren.

WKO vervangt zowel de cv-ketel als de koelinstallatie. In de zomer wordt overtollige warmte in het grondwater opgeslagen. In de winter wordt dit verwarmde grondwater weer opgepompt om gebouwen warm ‘te stoken’. Dat betekent: geen energieverbruik maar energiehergebruik. Deze bovendien betaalbare vorm van koelen en verwarmen zie je steeds meer in kantoren en appartementencomplexen en leent zich ook – als collectief systeem – voor een nieuwbouwwijk of bedrijventerrein.

Gebundelde financiering
In het partnership is vastgelegd dat Energiefonds Brabant de komende jaren bijdraagt aan de financiering van meerdere WKO installaties van Dubotechniek in één partnership. Individuele kleine projecten kunnen dankzij deze mogelijkheid om projecten te bundelen, nu wel efficiënt gefinancierd worden. Energiefonds Brabant en Dubotechniek financieren de eerste WKO systemen volledig zelf binnen het partnership. Het aantrekken van aanvullende bankfinanciering maakt vervolgens verdere groei mogelijk.

Fondsmanager Energiefonds Brabant Joris van der Geest: “Dubotechniek beschikt over de expertise voor een snelle uitrol van hoogwaardige WKO installaties, maar stond voor een financieringsvraagstuk. Met het risicokapitaal en de kennis van projectfinanciering die wij inbrengen, is de weg vrij voor het versneld verduurzamen van de warmtevoorziening in Noord-Brabant.”

Directeur van Dubotechniek Ad van Rijsewijk: “Dankzij de samenwerking met Energiefonds Brabant kunnen wij doorpakken met onze groeistrategie op het gebied van energie-exploitatie zonder dat het financieringsvraagstuk voor elke installatie steeds apart moet worden opgelost.” (…)’

 

Het Energiefonds Brabant is in 2013 door de provincie Noord-Brabant opgericht om duurzame energieprojecten te ondersteunen. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) beheert het fonds.
Dubotechniek Bedrijven is een ingenieurs- en installatiebureau. Het is een onderdeel van VolkerWessels.

 

Bronnen
BOM, 16 februari 2016: Partnership Energiefonds Brabant en Dubotechniek voor financiering van warmte-koude opslag
Website Dubotechniek Bedrijven
Foto: WKO-installatie (foto Verhey Toldijk)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.