Noord-Holland begint voorzichtig met transitiedwang

13 december 2016Glastuinders in Noord-Holland die hun kas willen verplaatsen krijgen te maken met ‘transitiedwang’. Het ‘uitfaseren van gas’ wordt in de provincie Noord-Holland een voorwaarde, anders komt de verplaatsing niet in aanmerking voor herstructureringssubsidie.

De website Groenten & Fruit bericht erover
‘(…) Provincie Noord-Holland gaat bij plannen voor herstructurering van de glastuinbouw scherpere voorwaarden stellen voor duurzaamheid.
De bedrijven die herstructureringssubsidie ontvangen, moeten streven naar ‘uitfasering van het gebruik van fossiele energie’. Dat volgt op een amendement van de partijen GroenLinks, SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Noord-Holland.

In het aanvankelijke plan stond opgenomen dat het moest gaan om investeringen die ‘het beter benutten van fossiele energie’ nastreven, maar een meerderheid van de partijen vindt dat niet ver genoeg gaan. De komende tien jaar moet 300 hectare glas in de Haarlemmermeer en daarbuiten aangepakt worden.

Transitie niet vertragen
Aanvankelijk stelde gedeputeerde Jaap Bond nog dat de telers een overgangsperiode nodig hebben met fossiele energie. Daarom koos hij als voorwaarde voor de subsidie dat de investering: ‘het beter benutten van fossiele energie’ tot doel moest hebben. De nieuw-geformuleerde doelstelling moet voorkomen dat investeringen worden gedaan die ervoor zorgen dat bedrijven langer gas blijven gebruiken. Of de drempel voor bedrijven om deel te nemen aan de regeling nu hoger wordt, blijft onduidelijk. (…)
Noord-Holland wil bedrijven naar aangewezen glasgebieden verplaatsen en daar aansluiten in collectieve netwerken voor warmte en CO2. Dat wordt opgenomen in uitvoeringsregels, stelde gedeputeerde Bond. (…)’

Bronnen
Groenten & Fruit, 13 december 2016: ‘Gas uitfaseren’ is voorwaarde verplaatsing kassen
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.