Solaroad, aanleg verbeterd stuk energie-opwekkend wegdek 2016

Noord-Holland test zonnepanelen in wegdek zwaar verkeer

Solaroad, aanleg verbeterd stuk energie-opwekkend wegdek 2016, screenshot op basis van beeldbank op Solaroad site. zie mail jannemieke

In Noord-Holland wordt de proef met zonnepanelen op het wegdek uitgebreid naar zwaar verkeer, waaronder vrachtauto’s. De test wordt uitgevoerd op een weg in de gemeente Haarlemmermeer. 

Eerder deed ontwikkelaar SolaRoad al een geslaagde proef op een fietspad bij Krommenie. Er werden zonnepanelen in het wegdek gemonteerd. Het voordeel is dat wegen daarmee kunnen worden gebruikt voor stroomopwekking, bijvoorbeeld voor de wegverlichting, voor huishoudens, voor verkeersinstallaties en voor elektrisch rijden.

Zwaar vrachtverkeer

In Nederland ligt 120.000 kilometer aan relatief rustig bereden wegen, die in SolaRoad’s visie een als enorme energiecentrale zouden kunnen werken. Sets van 2,5 bij 3,5 meter moeten met een jaarlijkse opbrengst van 3500 kilowattuur genoeg kunnen opleveren om een huis van stroom te voorzien.

De aanstaande proef in Haarlemmermeer, waarvoor de provincie Noord-Holland en de gemeente nu een locatie zoeken, moet uitwijzen dat zonnepanelen ook kunnen worden bereden door zware vrachtauto’s. SolaRoad gaat een testvak inrichten met verschillende materialen. Gedeputeerde Staten van de provincie hebben een subsidie goedgekeurd van 2,7 miljoen euro.

In SolaRoad wordt samengewerkt door de provincie, onderzoeksinstelling TNO en Strukton Civiel. Bij de proef zal onder meer worden onderzocht welke effecten er zijn op het wegbeheer en het dagelijks onderhoud van een traject met zonnepanelen.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

1 reactie op “Noord-Holland test zonnepanelen in wegdek zwaar verkeer”

Marie de Bruin|18.04.18|13:41

Wat een ongelooflijke ontwikkeling. Het is fantastisch als het werkt. Een wegdek vangt zoveel zon. Hier zou je veel energie mee kunnen bevoorraden. Weet iemand hoe deze zonnepanelen werken?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.