Foto: Groningen Seaports

Noordelijkste Benelux-oplaadpunt voor fietsers in gebruik in Eemshaven

Directeur van Groningen Seaports Cas König en burgmeester Marijke van Beek, van Eemsmond onthullen het aanwijsbord.

Het Zeemanshuis in de Eemshaven biedt voortaan een oplaadmogelijkheid aan voor elektrische fietsen. Dit noordelijkste oplaadpunt van de Benelux is op 27 september 2018 in gebruik genomen. Dit gebeurde door de onthulling van een aanwijsbord ‘gratis oplaadpunt voor fietsers’ en het opladen van twee elektrisch aangedreven fietsen.

In de loop van 2018 zijn op het zuidgeoriënteerde, hellend dak naast de 48 al aanwezige zonnepanelen 52 extra exemplaren plaatst. Hierdoor is het Zeemanshuis ook in jaren met minder zon en strenge vorst volledig zelfvoorzienend.

Om ook anderen van de opgewekte energie te laten profiteren biedt het Zeemanshuis passanten in de Eemshaven de mogelijkheid om even uit te rusten bij het Zeemanshuis en ondertussen de fiets op te laden. Het oplaadpunt bevindt zich onder de vluchttrap vanaf de eerste verdieping aan de westzijde van het gebouw. Het ligt vlak naast de fietsroute Kiek over Diek.

Veel bedrijven in Delfzijl en de Eemshaven voelen zich nauw betrokken bij het Zeemanshuis en zijn activiteiten. De gulle giften die door de bedrijven zijn gedaan en toegezegd, maakten het mee mogelijk het Zeemanshuis verder te verduurzamen.

Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 35 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Men kan hier onder het genot van een hapje en een drankje onder ander tv-kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. Het Zeemanshuis is in 1999 opgericht en sinds 2004 is zij gevestigd in het pand aan de Borkumweg. Het ontvangt jaarlijks zowat 10.000 bezoekers.

Zestiende offshore windproject

De Eemshaven profileert zich ook als servicehaven voor offshore windprojecten. Zo hebben Orange Blue Terminals en windturbinefabrikant Senvion een contract getekend voor de planning, transport, opslag en pre-assemblage van de windturbine onderdelen voor het Trianel Borkum II windpark. Die werken zullen in de loop van 2019 plaatsvinden. Daarmee is Eemhaven de uitvalsbasis voor de bouw van het hele bovenwater deel van deze windturbines. Onlangs voltooide Orange Blue Terminals het Merkur offshore windpark. Voor de Eemshaven is Trianel Windpark Borkum II het zestiende offshore windproject.

Trianel Borkum II zal bestaan uit 32 Senvion windturbines met een vermogen van elk 6,15 megawatt en rotorbladen van circa 75 meter lang, 64 torendelen en 32 gondels. Deze segmenten worden achtereenvolgens naar de Eemshaven getransporteerd, waar een groot deel van de terminal wordt ingericht voor opslag, logistieke handelingen en assemblage. Het 33 km² grote windpark ligt ongeveer 45 kilometer ten noorden van de Duitse kust.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.