Noorden start campagne om Tesla te lokken

Noorden start campagne om Tesla te lokken

11 januari 2017 – De drie noordelijke provincies zijn samen een campagne gestart om Tesla te verleiden de volgende fabriek in Noord-Nederland te bouwen. Tijdens het bezoek van minister Kamp dinsdag aan Tesla in de Verenigde Staten, werd de campagne gelanceerd met twitterberichten en een wervende website. 

Wat voor fabriek het moet worden, een autofabriek of een accufabriek, weet nog niemand. Maar na een tweet van Tesla-topman Elon Musk dat het tijd werd voor een fabriek in Europa meldden honderden regio’s zich bij Tesla, aldus de Leeuwarder Courant. In Nederland zijn vier geïnteresseerde regio’s: Rotterdam (Tweede Maasvlakte), Noord-Brabant, Limburg en Noord-Nederland. Om de aandacht van Tesla te trekken, zetten dertig ondernemers en bestuurders in dertig dagen een campagne in elkaar, aldus RTL Z.

Die campagne startte met een ‘salvo van honderdduizenden tweets’, aldus de Leeuwarder Courant.

Uit een bericht van de Leeuwarder Courant
‘(…) Die tweets gingen de lucht in toen minister Henk Kamp gisteravond bij Tesla in Palo Alto (Silicon Valley) binnenstapte om de top van het Amerikaanse bedrijf te attenderen op de voordelen van Nederland. Kamp, die zijn voorkeur voor Brabant al eens had laten blijken, werd net als zijn toehoorders via Twitter verrast met de noordelijke Tesla-campagne. De tweet toonde een filmpje met de allereerste elektrische auto op batterij die door de Groningse hoogleraar Sibrandus Stratingh (1785-1841) werd vervaardigd met daarbij de tekst ‘Let’s bring the electric car home’. Met andere woorden: laten we Tesla thuis brengen. (…)’

Gelijktijdig werd een website gelanceerd, met op de homepage ‘Hi Tesla, We Are Top Dutch’. Op de site wervende teksten en foto’s om de voordelen van het Noorden uit te leggen. Er is ruimte, volop groene energie, een hoogopgeleide en productieve beroepsbevolking en de mogelijkheid om via de Eemshaven lithium aan te voeren.

Uit een bericht van RTL Z
‘(…) [Betrokken ondernemer] De Boer is optimistisch: “Musk is vermoedelijk op zoek naar een locatie om een batterijfabriek of productiefabriek te bouwen. We hebben de Eemshaven dichtbij, genoeg ruimte en een universiteit met hoogopgeleide studenten.
Momenteel vertrekken veel afgestudeerden omdat we grote corporaties missen. De regio trekt daarom al langer grote werkgevers aan zoals Google en IBM. Wat zou er leuker zijn om daar Tesla als hippe werkgever aan toe te voegen?” (…)’

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) Gedeputeerde Patrick Brouns denkt dat Noord-Nederland een serieuze kans maakt om op te vallen bij Tesla. ‘Anders doen we dit niet. Ja, er is veel concurrentie, maar we hebben ontzettend veel te bieden. (…)
Brouns laat weten dat de websitelancering van vandaag snel vervolg krijgt. ‘Over een week gaan we van start met twee campagnes. We gaan kijken welk talent voor Tesla wil werken als ze straks komen, en we gaan kijken welke afzetmarkt Tesla hier al in de directe omgeving heeft.’ (…)’

Bronnen
Website Top Dutch
Top Dutch op twitter
Leeuwarder Courant, 11 januari 2017: Noordelijke Tesla-campagne:topman bestookt met tweets (via Blendle)
RTL Z, 10 januari 2017: Noord-Nederland: ‘Hey Musk, kom naar ons toe!’
RTV Noord, 10 januari 2017: ‘Noord-Nederland in de top 10 kanshebbers voor Tesla’
NOS, 10 januari 2017: Noorden wil Tesla binnenhalen met wereldwijde campagne
FluxEnergie, 5 januari 2016: Vier Nederlandse regio’s azen op nieuwe Tesla-batterijenfabriek

Foto en video: Top Dutch

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.