Noord-Nederland wil energie-unie met Nedersaksen

Noord-Nederland wil energie-unie met Nedersaksen

28 april 2016Friesland, Groningen en Drenthe onderzoeken de haalbaarheid van een energie-unie met de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het moet een ‘experimenteergebied met vrij verkeer van energie’ worden, aldus de Leeuwarder Courant.

De provincie Friesland schrijft in het plan ‘Fryslân en Europa’ hoe het beter gebruik wil maken van EU-geld. Een energie-unie met Nedersaksen is een van de plannen. Binnen de EU is er geld beschikbaar voor regionale samenwerking op het gebied van energie.

Uit een bericht van de Leeuwarder Courant
‘(…) Samenwerking met Nedersaksen wordt als een mogelijkheid gezien. Door over een groter gebied vraag en aanbod in balans te brengen, kun je de energiebehoefte beter verminderen. (…)’

Eerder spraken de Deense, Duitse en Nederlandse Waddeneilanden af in 2030 CO2-neutraal te zijn. Daarbij aansluitend willen de noordelijke provincies ook samenwerken om de vaste wal onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Verder zijn er plannen om samen te werken aan energie uit water, zoals het Blue Energy-project op de Afsluitdijk.

Bronnen
Leeuwarder Courant, 28 april 2016: Noordelijke provincies willen energie-unie met Nedersaksen (via Blendle)
Dagblad van het Noorden, 28 april 2016: Noorden wil energie-unie met Duitsers (via Blendle)

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.