Noordoostpolder: Windpark Westmeerwind levert eerste stroom

Noordoostpolder: Windpark Westmeerwind levert eerste stroom

9 november 2015 – Afgelopen weekend heeft het windpark Westermeerwind al stroom kunnen leveren aan het net. Het park is nog in opbouw en het is één van de drie windparken die samen het Windpark Noordoostpolder vormen.

Uit het persbericht van Westermeerwind
‘(…) Windpark Westermeerwind heeft een belangrijke mijlpaal in de bouw bereikt. Afgelopen weekend produceerden de eerste windturbines de eerste duurzame windstroom. De komende maanden worden alle 48 windturbines opgebouwd en aangesloten, zodat er in het voorjaar van 2016 voor zo’n 160.000 huishoudens windstroom wordt opgewekt.

44 km elektriciteitskabel 
Afgelopen juni heeft VBMS (VolkerWessels Boskalis Marine Solutions) de installatie van 44 km elektriciteitskabels van het windpark afgerond. Er zijn 42 verbindingskabels gelegd tussen de windturbines en 6 exportkabels om de stroom van de windturbines naar het transformatorstation op het vasteland te transporteren. In het transformatorstation wordt de opgewekte elektriciteit omgezet naar hoogspanning en gevoed aan het landelijke elektriciteitsnet van TenneT. Ook wordt het windpark bestuurd vanaf dit station.

Eerste 17 complete windturbines 
Nadat de combinatie Van Oord/Mammoet eind mei 2015 de laatste funderingspaal in de bodem van het IJsselmeer heeft geheid, is hoofdaannemer Siemens half juli gestart met het plaatsen van de torensecties. De torendelen worden daarbij samen met de gondel op een speciaal transportschip vanuit de Amsterdamse haven, over het IJsselmeer, direct naar de bouwlocatie langs de dijken van de Noordoostpolder gebracht. De complete rotors worden voorgemonteerd in Oude Zeug (nabij Medemblik) en, vlak voor installatie, over het water vervoerd naar het windpark.

Grootste near shore windpark
Westermeerwind wordt gebouwd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Het is het grootste near shore windpark van ons land en bestaat uit 48 windturbines van 3 MW – verdeeld over twee rijen langs de Westermeerdijk en een langs de Noordermeerdijk – en een transformatorstation op het land. Het zal naar verwachting windstroom voor 160.000 huishoudens produceren.
Westermeerwind maakt deel uit van Windpark Noordoostpolder met 86 windmolens in het water en op het land, langs de dijken van het IJsselmeer.

Westermeerwind heeft de bouwbegeleiding en de bedrijfsvoering van Windpark Westermeerwind uitbesteed aan Ventolines uit Emmeloord. Siemens bouwt als hoofdaannemer het Windpark Westermeerwind en zal het windpark onderhouden voor een periode van minimaal vijftien jaar. Verschillende Nederlandse bedrijven werken als onderaannemer mee aan het project, waaronder Van Oord en Mammoet voor de funderingen en de installatie van de windturbines en VBMS (VolkerWessels Boskalis Marine Solutions) voor de bekabeling naar het transformatorstation. De stroom wordt afgenomen door Eneco. (…)’

Acceptatie groeit
Tegen het Windpark Noordoostpolder is, met name vanuit Urk, veel verzet geweest. De windparkbeheerders vinden dat er inmiddels een grootere acceptatie groeit en heeft dat in een video willen vastleggen. ‘Nog steeds is niet iedereen blij met de windmolens rond Urk, maar de reacties zijn een stuk positiever, en de locale economie vaart er wel bij.’

Video New Energy TV

151109-Westermeerwind3
De eerste 17 Siemens windturbines zijn compleet en het windpark
heeft afgelopen weekend de eerste duurzame windstroom geproduceerd.

Bronnen
Westermeerwind, 9 november 2015: Windpark Westermeerwind levert eerste stroom aan het net
Westermeerwind, 2 november 2015: Urk ziet ook voordelen in windpark Westermeerwind
Website Windpark Westermeerwind
Website Windpark Noordoostpolder
Foto: Westmeerwind

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.