Noorse economie lijdt onder lage olieprijs

OYVIND HAGEN : STATOIL

21 augustus 2015 Noorwegen heeft last van de lage olieprijs. De economie kromp en de werkloosheid steeg. Premier Erna Solberg kondigt een stimuleringsprogramma aan.

De lage olieprijs begint nu ook in Noorwegen vervelende gevolgen te hebben. De Noorse exportinkomsten komen voor de helft uit olie en een op de negen banen is in de oliesector.

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) De economie van de grootste olieproducent van West-Europa kromp vorig kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. (…)’

Uit een bericht van de Volkskrant 
‘(…) De werkloosheid is opgelopen tot 4,3 procent. Dat is het hoogste niveau in elf jaar. De Noorse kroon daalde met 0,4 procent tot 9,27 kroon voor 1 euro. In de afgelopen drie maanden is de Noorse kroon ten opzichte van de euro met bijna 10 procent gedaald, terwijl de euro zelf ook fors daalde ten opzichte van onder meer de dollar. (…)’

Om de lagere inkomsten op te vangen, voert Noorwegen de productie op, zo schrijft de Volkskrant. Premier Erna Solberg wil mogelijk het Noorse Staatsfonds aanspreken (875 miljard dollar) om de economie te hervormen en de werkloosheid op te lossen. In dat fonds, een spaarpot met geld uit olie-inkomsten, zit per Noor anderhalve ton euro, zo berekende het FD.

Bronnen
De Telegraaf, 20 augustus 2015: Noorse economie kampt met lage olieprijs
De Volkskrant, 20 augustus 2015: Economie Noorwegen in het slop door dalende olieprijs
Financieele Dagblad, 11 augustus 2015: Noorwegen wil met oliegeld werkloosheid bestrijden (registratie)

Foto: Øyvind Hagen/Statoil

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.